SUKOBI

Crnkić će odgovarati i jer je formirao ilegalni inspektorat

francesevic
Dejan Jazvić
07.08.2010.
u 11:49

Inspekcija je nezakonito formirana i traženo od njega da se izvrši izmjena zakona ili da se isti rasformira

Istraga koju je Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu pokrenulo oko određenih aktivnosti u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja mogla bi dovesti i do rasvjetljavanja brojnih nepravilnosti koje su i dovele do sukoba između ministra Zahida Crnkića i njegovih suradnika s jedne i pomoćnika ministra Martina Frančeševića i nekolicine zaposlenika Ministarstva s druge strane.

Posebna rasprava

Stanje u Ministarstvu najvjerojatnije će biti temom posebne rasprave na jednoj od prvih sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Tada će se razjasniti i pitanje legalnosti glavnog inspektorata pri Ministarstvu za pitanja branitelja, kojem je na čelu Crnkićev suradnik Omer Bašić. Ne postoji zakonsko uporište za uspostavu ovog inspektorata unutar ministarstva, ali je ono, ipak, uspostavljeno. Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave jasno je definiran opis poslova i nadležnosti Ministarstva branitelja te je precizno navedeno da je Ministarstvo ovlašteno i nadležno za “upravni i financijski nadzor izvršavanja zakona i drugih propisa iz oblasti branitaljsko-invalidske zaštite u skladu s Ustavom i zakonom”, što znači da u svojoj nadležnosti nema poslove inspekcijskog nadzora.

Crnkić je upozoravan

Ministar Crnkić je više puta tijekom 2007. i 2008. upozoravan od djelatnika Ministarstva iz reda hrvatskog naroda da je inspekcija nezakonito formirana i traženo od njega da se izvrši izmjena zakona ili isti rasformira. No, Ministarstvo je tek u svibnju 2009. pokrenulo proceduru za izmjenu zakona, kako bi napokon legalizirao postojanje inspekcije i četiri godine nezakonitog funkcioniranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?