Obračuni, tragedije, ubojstva...

Zločini u BiH koji su obilježili prošlu godinu

03.01.2017.
u 07:00

Obilježili su je obračuni među starim akterima crnih kronika, zločini među “običnim” ljudima, ali i nezapamćene obiteljske tragedije. 

Najveći broj ubojstava u 2016. godini je riješen, a nekolicina počinitelja već je osuđena na zatvorske kazne. Takav je slučaj i sa Avdijom Selimovićem te Murizom Brkićem, monstrumima iz Olova, koji su zbog ubojstva djevojke Arnele Đogić, presudom Vrhovnog suda FBiH dobili po 40 godina zatvora. Arnela je ubijena krajem veljače prošle godine. Zločin je do u detalje isplanirao njezin bivši dečko Avdija zbog ljubomore, a za ubojstvo je angažirao Brkića.

Njih dvojica su djevojku pretukla i preko usta joj stavila uže kako ne bi mogla dozivati upomoć. Potom su je davili i na kraju zaklali, a tijelo bacili a litice visoke 70 metara u kanjon Stupčanice.

Nakon toga otišli su u ugostiteljski objekt gdje su pili i veselili se te trošili Arnelin novac. Naknadno su uhićeni, nakon čega su sve i priznali.

Jedan od zločina koji će svakako ostati upamćen je i ubojstvo Miroslava Lazarevića (32) sredinom listopada u Istočnom Sarajevu u klasičnoj “sačekuši” nedaleko od njegove kuće dok je bio u svom automobilu golf 7.

Ubojice su presreli njegov automobil te iz automatskog oružja ispalili smrtonosne hice, a zatim se udaljili s mjesta zločina. Nedugo nakon toga uhićeni su Aleksandar Bulatović (30) iz Istočnog Sarajeva i Saša Vidović (34) iz Bijeljine. Motiv ubojstva nije službeno poznat, a navodno je riječ o obračunu auto-mafije.

Rođenog sina ubio je i 77-godišnji Nezir Šarić iz mjesta Kudići kod Velike Kladuše hicem iz lovačke puške. On je u srpnju upucao svog sina Seada (52). Do obiteljske tragedije došlo je u dvorištu obiteljske kuće, koja je inače vlasništvo ubijenog, a u kojoj je nakon smrti supruge, stanovao Nezir sam. Sead je, navodno, dok su se svađali, ocu opsovao majku, nakon čega je on dograbio pušku u kojoj se nalazio jedan metak i upucao ga. Nakon što je ubio sina, starac je sam pozvao policiju kojoj je po dolasku predao oružje i nije se opirao uhićenju. Prema riječima susjeda, glavni uzrok njihova sukoba je bio taj što je Nezir nakon smrti supruge sav novac trošio na djevojke sumnjivog morala, a navodno je na jednu od njih potrošio i novac koji je Sead trebao naslijediti od majke.

Svima je poznata izreka da je dobar susjed važniji nego brat. Međutim, Urošu Karanoviću (66) iz sela Jelašinovci kod Sanskog Mosta “presudio” je upravo susjed Milutin Potkonjak (64), i to udarcem sjekirom u glavu.

Ubojstvo se dogodilo u svibnju u večernjim satima u Potkonjakovoj obiteljskoj kući u Bojištu kod Lušci Palanke, u općini Sanski Most. Policiji je tada prijavljeno da se iz kuće čuju galama i jauci te da su se ranije Karanović i Potkonjak posvađali i potukli. Policajci koji su ušli u kuću i pregledali prostorije, u jednoj od njih su pronašli mrtvog Karanovića te vlasnika kuće koji je imao ozljede na glavi, ali je bio u svjesnom stanju i sam se predao policiji.

U prošloj godini dogodio se i niz tragedija u kojima su članovi obitelji, a nerijetko supružnici, tragično okončavali. Jedan takav stravičan zločin potresao je u rujnu Prnjavor kada je Dalibor Gavrić (42) bacio ručnu bombu na svoju nevjenčanu suprugu Milu Malešević (24) i ubio je, a u eksploziji je i sam zadobio ozljede opasne za život.

Motiv ubojstva, koji je šokirao sve Prnjavorčane, je Gavrićeva ljubomora. Navodno je svojoj nevjenčanoj supruzi ranije poručio da će “završiti kao Ksenija Pajčin”, pjevačica koju je 2010. godine ubio momak Filip Kapisoda koji je potom izvršio samoubojstvo. Tragedija se dogodila ispred Milina kafića “Akapulko M” u mjestu Maćino Brdo kod Prnjavora.

Mještani sarajevskog naselja Butmir godinama će prepričavati okrutno ubojstvo njihova 64-godišnjeg susjeda Nusreta Prljače u studenome prošle godine. Policajac koji nije bio na dužnosti nedaleko od Nusretove kuće uočio je njegov automobil te su, zbog krađe vozila, tada uhićeni Senad Keč (19) i Muamer Osmanović (39) iz Hadžića. Keč je policajcima ispričao kako je zajedno s Osmanovićem bio u Prljačinoj kući, gdje su se s njim sukobili i fizički obračunali, a potom ukrali ključeve njegova automobila i odvezli se. Nakon dolaska na mjesto zločina, policajci su u kući zatekli zadavljenoga Nusreta.

Najmlađa žrtva protekle godina bila je osmomjesečna beba Najra Botić iz Breze. Nju je nedavno, kako je i sam priznao, ubio otac Adis Bećirbašić. Obdukcijom je utvrđeno kako je beba ubijena, a koban je bio udarac u glavu koji je zadobila. Osim tog udarca, Najra je imala i druge ozljede po tijelu.

Ubojstvo se dogodilo kada je Adis ostao sam s djevojčicom koju je čuvao dok je njezina majka radila u jednom kafiću u Brezi. Nakon što je oduzeo život bebi, Adis je otišao do svoje nevjenčane supruge gdje je pio kavu i pušio. Iako ga je u dva navrata pitala gdje joj je dijete, tek joj je nakon sat vremena rekao da je Najra mrtva. Izbezumljena Nejla otišla je do trošne kuće u kojoj su živjeli i tamo pronašla svoju mrtvu bebu pokrivenu jorganom. Pokušala ju je oživjeti, ali je bilo uzalud. Odveli su odmah dijete liječniku, no bilo je kasno. Županijski sud u Zenici ocu monstrumu odredio je jednomjesečni pritvor.

Zločin koji je potresao bh. javnost je i onaj koji se dogodio krajem rujna prošle godine kada je Nesad Djedović (42) iz tuzlanskog naselja Gornja Lipnica hicima iz pištolja ubio svoju kćer Melisu (11) i sina Amara (7) u automobilu te nakon toga pucao sebi u glavu. On je, tada, igrom slučaja, ostao živ, ali je nedugo potom preminuo u tuzlanskoj bolnici.

Djevojčica je odmah podlegla, dok su dječak i otac neposredno nakon tragedije davali znake života, ali je dječak ubrzo preminuo. Prije ubojstva Djedović je nazvao poznanika i rekao da će ubiti i djecu i sebe te da je ostavio oproštajno pismo. Svemu je, navodno, prethodila teška rastava Nesada i njegove bivše supruge Amre koja se udala za njegova ujaka u Njemačku, a Nesad se u međuvremenu, 15-ak dana prije tragedije, ponovno oženio.

Svakako treba spomenuti i ubojstvo 50-godišnjeg Mladena Ambrožića koji je preminuo u listopadu nakon što su ga trojica muškaraca bejzbol-palicama brutalno pretukla ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, u sarajevskom naselju Hrasno.

Kako se odmah nakon ubojstva moglo čuti od susjeda, Ambrožić je bio ovisnik koji je dugo vremena bio “na igli”. Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu nedavno je zbog njegova ubojstva podiglo optužnicu protiv braće Ermina (19) i Ademira Babaića (21) te Adnana Hysenaja iz Sarajeva.

Ambrožić je nekoliko posljednjih godina živio sa Žanet, majkom dvojice Babaića, koji nisu bili sretni zbog te veze. Iako motiv ubojstva službeno nije poznat, pretpostavlja se kako je svemu prethodilo Ambrožićevo maltretiranje njihove majke, nakon čega su mu njezini sinovi, zajedno s rođakom, napravili “sačekušu” i pretukli ga nasmrt.

U pucnjavi koja se u srpnju, sat poslije ponoći, dogodila u sarajevskoj ulici Hadži Sulejmanova, ubijeni su Adnan Ćurevac (27) i Edin Hrnjić zvani Hole (26) iz Sarajeva, i to hicima iz automatske puške u automobilu golf 2. Za njihovo ubojstvo optužen je Sadin Bahuna, inače vlasnik vozila u kojem su ubijeni. Bahuni su, navodno, Ćurevac i Hrnjić pokušali provaliti u kuću, a kad nisu uspjeli, sjeli su u automobil koji je bio parkiran u ulici. Optuženi je u međuvremenu izašao iz kuće i došao do automobila u kojem ih je zatekao te iz automatske puške ispalio rafal prema njima i ubio ih. Nakon toga se predao službeniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji je radio na osiguranju obližnjeg objekta. Kako su susjedi pričali, Ćurevac i Hrnjić su neko vrijeme prijetili Bahuni. Navodno se on jednom prilikom požalio poznaniku da će, ako mu ne prestanu prijetiti, ubiti sebe ili njih.

Ni djeca nisu bila pošteđena, a, između ostalog, primjer je i tragična smrt dvadesetomjesečnog dječaka Lazara Rebića iz sela Donja Kamenica kod Zvornika. Bijeljinsko Okružno tužiteljstvo optužilo je Fatu Durak (34) za ubojstvo dječaka, dok njezin nevjenčani suprug i dječakov ujak Mijat Stankić, koji je bio privođen nakon ovog ubojstva, nije optužen.

Dječak je ubijen sredinom kolovoza, a preminuo je nakon što je udario glavom o beton kada ga je Fata udarila. Stankić je tada tijelo sestrića umotao u krpe i najlonsku vrećicu, odnio i zakopao u obližnju šumu. Fatin i Mijatov zločin otkriven je nakon što je dječakov otac Slađan Rebić policiji prijavio da mu je sin nestao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije