UMIROVLJENI MEHANIČAR UBIO MAJKU I SUPRUGU

Zločin kakav Velika Gorica ne pamti: 'Nikad neću zaboraviti stravičan vrisak koji je odjeknuo'

zločin u Velikoj Gorici
Zeljko Lukunic/PIXSELL
29.12.2023.
u 19:31

Potraga za ubojicom trajala je nešto više od sat vremena, a na terenu su, uz policiju, bili aktivni i specijalci iz AJ Lučko. Policija je molila građane da iz sigurnosnih razloga ne dolaze u taj dio grada

Zvuk koji se na prvu doimao kao petarda obilježio je početak stravične tragedije u Velikoj Gorici u kojoj su stradale dvije žene, a ubojica je, opkoljen specijalcima Antiterorističke jedinice Lučko, na kraju presudio i sebi. Danas je, naime, u 10 sati u cvjećarnicu u Zagrebačkoj ulici nedaleko od mjesnog groblja utrčala preplašena žena. Slijedio ju je, kako se neslužbeno doznaje, naoružani suprug Zvonimir D., koji ju je naposljetku i upucao, a onda se dao u bijeg. Gospođa koje je tog jutra u ulici čuvala svog unuka kaže nam kako je čula nekakav prasak, ali s obzirom na sezonu pirotehnike, zvuku nije pridavala previše pozornosti. Sve dok, domeće, unuk nije čuo zavijanje policijske sirene.

– Strašno se uplašio i onda sam potrčala van da vidim što se događa. Tu su već počeli postavljati traku, praktički smo ostali zatvoreni u ulici neko vrijeme – opisuje naša sugovornica.

Dio grada odsječen

Potraga za ubojicom trajala je nešto više od sat vremena, a na terenu su, uz policiju, bili aktivni i specijalci iz AJ Lučko. Dio Velike Gorice ostao je potpuno odsječen, Zagrebačka ulica bila je pod blokadom i zatvorena za promet. Policija je molila građane da iz sigurnosnih razloga ne dolaze u taj dio grada. U obližnjem kafiću nailazimo na dvije umirovljenice koje su netom prije stravične tragedije obilazile groblje. Pucanj nisu čule, ali vrisak koji je tog jutra odjeknuo Velikom Goricom nikad neće zaboraviti.

– Čula sam viku i komešanje, odmah mi se upalio alarm da nešto nije u redu, ali nisam uspjela razaznati odakle dolazi. Ne bih nikad mogla ni zamisliti da bi se ovako nešto moglo dogoditi u našem gradu. Obitelj ne poznajem, ali što god da se događalo između supružnika, nije trebalo ovako završiti – govori nam jedna od gospođa. Neki susjedi koji su svjedočili stravičnoj sceni u kojoj je preplašena žena trčala po ulici dok joj je za petama bio muškarac u donjem rublju i čarapama, kažu nam da su svađu iz njihova obiteljskog doma čuli i puno prije nego što je sve eskaliralo. A nevina žena koju je ubio Zvonimir D., za kojeg se u međuvremenu doznalo da je umirovljeni mehaničar koji je cijeli svoj radni vijek proveo u zrakoplovnom tehničkom centru u Velikoj Gorici, nije bila jedina žrtva njegova krvavog pohoda. Naime, nakon bijega s mjesta zločina zatvorio se u svoju kuću koju je okružila interventna i specijalna policija, a cijelo područje zločina bilo je blokirano. Susjeda Marija koja živi nekoliko kuća dalje, kazala je kako je negdje oko 11 sati začula viku policajaca koji su se obraćali ubojici.

– Dovikivali su mu da baci oružje, od šoka se samo toga sjećam. Toliko sam se uplašila da sam samo zaključala vrata i odlučila da neću izlaziti dok ne čujem da je gotovo – prepričava nam Marija. Policija je nešto prije 11.20 sati uspjela ući u kuću u kojoj su pronađena tijela muškarca, kao i starije članice obitelji za koju se smatra da je njegova majka V.D.

– Ona i ja često smo se znali sresti u gradu, mislim da se zapravo poznajemo još od školskih dana, a koliko znam, imala je kojih 80-ak godina. Uvijek smo se pozdravljali, bila je neizmjerno ljubazna. O njezinu sinu i njegovoj obitelji zapravo i ne znam ništa, o tome nismo nikad govorili – govori nam susjed Tomo.

Supružnike je, domeće nam pak djelatnica iz obližnje trgovine, poznavala površno.

– Nju sam češće viđala, nekako uvijek u prolazu. Ljubazna i nenametljiva, nekako tiha. On bi došao tu i tamo, rijetko je dolazio – opisuje nam djelatnica. Policija ranije nije imala postupanja u njegovoj obitelji, a da će doći do ovakve tragedije, nije mogao pretpostaviti ni jedan od njegovih poznanika kojeg smo susreli ispred groblja.

– U posljednje se vrijeme i nismo prečesto družili, zapravo otkako više ne radi, a to je u posljednje tri ili četiri godine. Nekad smo se znali viđati u kafiću, obično u tim kasnim poslijepodnevnim satima, pretresali bismo stvari s posla i događanja u gradu, ali nikad nije odavao da ima nekakvih problema ili da je nagle naravi. Žao mi je što smo se, očito, svi u tome prevarili i što nitko nije reagirao. Dva su nevina života ugašena – govori nam on.

Posjedovao ilegalno oružje

Zločin u Velikoj Gorici za Večernji TV je komentirao Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za balistiku, hladno i vatreno oružje.

– Imamo premalo točnih informacija da bismo mogli komentirati taj događaj. Iz prakse mogu reći da je vrlo vjerojatno riječ o ubojstvu iz afekta, potaknutom obiteljskim problemima, odnosno ljubomorom. To je samo nagađanje, kao što možemo zasad samo nagađati radi li se o legalnom ili ilegalnom oružju – rekao je Gvozdanović. Dodao je i kako je, gledajući počinjenja kaznenih djela u Hrvatskoj u koja je uključeno vatreno oružje, njih 98 do čak 99 posto uključivalo ilegalno oružje.

– Ta djela u afektu, iz ljubomore, i dalje je nemoguće prevenirati i spriječiti. Nažalost, dosta često su takva djela počinjena legalnim oružjem – poručio je stručnjak.

Iako je uglavnom u fokusu vatreno oružje, ne treba zaboraviti i na oruožja poput noža ili sjekire, koja posjedujemo u kućanstvima.

– Vidjeli smo nedavno, i automobil je u jednom slučaju poslužio kao oružje. Ako bismo išli logikom da nešto zabranimo, postavlja se pitanje do koje širine ta zabrana ide – kazao je i dodao da Hrvati i nisu toliko naoružani koliko se smatra. Legalno oružje posjeduje tek oko šest posto stanovništva, zaključio je Gvozdanović.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije