Tužiteljstvo BiH

Zatražen protvor za 7 osoba i mjere zabrane za dvije osobe

uhicenje
ilustracija
10.10.2016.
u 14:23

Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičene organizirane grupe koja se tereti da je vršila nelegalni plasman duhana na crno tržište u BiH u količini od oko 100 tona

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog za podređivanje mjere protvora za sedam osoba i mjere zabrane dvije osobe osumnjičene u akciji kodnog naziva "List 2". 

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, kojim su obuhvaćeni osumnjičeni:

1. ANDRIĆ BRANIMIR, rođen 03.12.1985. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Republike Srbije,
2. OMERAGIĆ ARMIN zv. „Ake“ rođen 25.06.1984. godine, nastanjen u Gradačcu, državljanin BiH,  
3. BENKOVIĆ TOMISLAV, rođen 28.05.1971. godine i općini Orašje, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i R Hrvatske,
4. SULJIĆ EMIR, rođen 19.11.1978. godine u Gradačcu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH,
5. GALIĆ TOMISLAV zv. „Mišo“, rođen 04.08.1975. godine u Mostaru, nastanjen u općini Grude, državljanin BiH i R Hrvatske,
6. PAVKOVIĆ ŽELJKO, rođen 30.10.1973. godine u Posušju, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i R Hrvatske, i
7. SOLDO ŽELJKO, rođen 26.10.1973. godine u općini Posušje, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i R Hrvatske.

Prema navedenim osumnjičenim predložene su mjere pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. točka b) ZKP-a BiH, odnosno zbog osnovanog straha da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili utjecaj na svjedoke. 

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužitelj je uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane i za osumnjičene:

1. UDOVIČIĆ MILJENKA, rođenog 12.11.1973. godine u Mostaru, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i R Hrvatske, i
 2. UDOVIČIĆ JOZE zv. „Joja“ rođenog 19.08.1956. godine u općini Grude, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Mjere zabrane prema osumnjičenim predviđaju: zabranu sastajanja s određenim osobama, obvezu povremenog javljanja određenom državnom organu, zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja, pri čemu im se kretanje ograničava na područje županija HNŽ i ZHŽ  uz zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine, te oduzimanje putne isprave i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice u skladu s članom 126a. stav 1. točka c) i d) i iz člana 126. ZKP-a BiH.

Osobe koja su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. KZ-a BiH, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet akciznim proizvodima iz člana 210a. KZ-a BiH, krivotvorenje isprave po odredbama entitetskih zakonodavstava i zakonodavstva Brčko Distrikta, te zlouporaba položaja ili ovlasti po odredbama entitetskih zakonodavstava. 

Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičene organizirane grupe koja se tereti da je vršila nelegalni plasman duhana na crno tržište u BiH u količini od oko 100 tona. S obzirom da se prodaja događa na crnom tržištu bez obilježavanja poreznim markicama, proračum BiH po svakom kilogramu prodanog duhana oštećen je za 85,00 KM akcize i oko 17,00 PDV-a, a navedenim nezakonitostima pričinjena je enormno visoka šteta proračunu, državi i građanima naše zemlje.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko više desetina tona duhana, tri mašine za sječenje duhana, veća količina novca, oružje, određena dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijskim agencijama, nastavlja aktivnosti u borbi protiv svih oblika zloupotreba i nezakonitosti kojima se nanosi šteta državi, proračunu i svim građanima BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije