Dvije godine agonije bez kraja

Zašto je skrivena izjava Alise Mutap o mogućem ubojici Dženana Memića

22.01.2018.
u 11:00

Oko 200 dokaza koje je Tužiteljstvo SŽ-a dužno dostaviti obrani Ljube i Bekrije Seferovića, kojima se sudi za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa i za kazneno djelo nepružanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći i kazneno djelo sprečavanja dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića, potpuno će promijeniti tijek tog postupka.

Gotovo dvije godine traje agonija obitelji Memić koja zahtijeva istinu o smrti mladića. Od samog početka tvrde da je ubijen, a što je svojim dopisom u svibnju 2016. godine potvrdila i glavna tužiteljica Dalida Burzić.

Ubrzo će biti promijenjena kvalifikacija djela iz ubojstva u prometnu nesreću, a veliki broj dokaza koji je prikupljen tijekom višemjesečne istrage nikada nije dostavljen obrani.

Županijski sud u Sarajevu tek je na treći zahtjev obrane naredio Tužiteljstvu dostavljanje dokaza. Tužiteljstvo je negiralo da takvi dokazi postoje, kao i da su dostavljeni svi dokazi koji su navedeni u optužnici. Odvjetnik obitelji Memić Ifet Feraget smatra da je posebno pitanje po čijem naređenju su ti dokazi sakriveni i zbog čega je to urađeno, što će u budućnosti morati biti utvrđeno.

Polovinom prosinca prošle godine visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je za Patriju da istina i pravda trebaju biti dostupni što je moguće brže u ovom slučaju.

Jedina svjedokinja toga događaja Alisa Mutap pojavila se kao svjedokinja samo na poziv Tužiteljstva SŽ-a, dok sud nije dopustio njezino svjedočenje na zahtjev obrane s obzirom na to da je Mutap dolazila na nekoliko prvih glavnih pretresa i pratila tijek suđenja.

Iako je obrana zbog novih saznanja zatražila od suda njezino svjedočenje, Sud je to odbio. Mutap je davala više iskaza, a jedan čak i u prisutnosti roditelja iako je riječ o punoljetnoj osobi, i to 10. veljače 2016. godine. Obrani je zapisnik dostavljen tek 16. siječnja 2018. godine. Među dokazima koje Tužiteljstvo treba dostaviti obrani je i izjava Alise Mutap dana policijskim službenicima u kojoj je opisala izvršitelja i prepoznala ga s fotografije navedena u Službenoj bilješci MUP-a SŽ-a od 20. travnja 2016. godine, zapisnik o ispitivanju svjedoka Muamera Budnje i poligraf koji je Budnjo radio, službena bilješka MUP-a SŽ-a od 23. veljače 2016. godine vezano uz osobe koje su imale pristup središnjoj jedinici na kojoj se nalazio videonadzor hotela Crystal, kao i zapisnici o saslušanju svjedoka K. H. i P. E., konobara hotela Crystal ili službena bilješka MUP-a SŽ-a o obavljenom razgovoru s tim osobama vezano uz nestanak videozapisa videonadzora hotela Crystal.

Podsjećamo, snimke videonadzora za 8., 9. i 10. veljače s hotela Crystal su izbrisane iako je policijski službenik E. K. izvršio uvid u njih, ali ih nikada nije izuzeo. Čak 18 dokaza odnosi se na hotel i okolnosti koje su dovele do nestanka snimki.

Veliki broj dokaza odnosi se na zapisnike o saslušanju svjedoka koji su imali saznanja o tom kaznenom djelu, njegovim izvršiteljima i drugim saznanjima koji su mogli dovesti do otkrivanja istine o događajima od 8. veljače 2016. godine. Dokazi koji trebaju biti predani obrani upućuju da je u ovom slučaju bilo više osumnjičenih osoba, veliki broj svjedoka na različite okolnosti, kao i veći broj spornih automobila koji su vještačeni.

Čak 24 dokaza odnose se na tada osumnjičenu osobu Mirzu Ploskića i osobe povezane s njim.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije