Suđenje

Zaštićeni svjedok tvrdi da je 'Lutka' montirani slučaj

slobodanka
11.11.2015.
u 06:45

Nastavljeno suđenje bivšoj misici, optuženoj da je sudjelovala u pokušaju ubojstva

Ispitivanjem zaštićenog svjedoka obrane jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje bivšoj misici Slobodanki Tošić, optuženoj da je, kao član skupine Darka Eleza, sudjelovala u pokušaju ubojstva Đorđa Ždrale u travnju 2006. Ovaj svjedok se, inače, sam javio svjedočiti u korist Slobodanke jer mu je, kako je kazao, "bilo žao, jer zna kako je kad netko nevin leži u zatvoru". Naglasio je da se više puta obraćao tužitelji Čampari i njegovim suradnicima kao svjedok u ovom slučaju, te da je, tek nakon što nije dobio odgovor iz državnog tužiteljstva, stupio u kontakt s braniteljem optužene Vladom Adamovićem.

Svjedok s imunitetom

Svjedok je ispričao da poznaje Anđelka Veljančića od 2011. jer su skupa bili u istoj ćeliji. Oni su tada, kaže, pratili suđenje Turkoviću i tu je bio Isljam Kalender (svjedok u predmetu Turković koji je dobio imunitet od Tužiteljstva) pa je, prema riječima ovog svjedoka, i Veljančić želio da bude zaštićeni svjedok. On mu je, kaže, tada objasnio što su prava i obveze zaštićenog svjedoka. Nakon toga, Veljančić mu je rekao kako to želi biti jer je "odradio" neke poslove, te da će samo promijeniti imena određenih sudionika događaja.

- On je navalio uvaliti Gašija za Ćelino ubojstvo - ispričao je ovaj svjedok te dodao kako je nakon toga Veljančić otišao u SIPA-u gdje je tražio da mu 'skinu pokušaj ubojstva Ždrale u Istočnom Sarajevu'. Dodao je da ga 'Đoka ne smije spomenuti' jer će ga teretiti za ubojstvo Zijada Hasanovića iz 2004. Tada je, kako je rekao svjedok, Veljančić sa Ždralom sudjelovao u ubojstvu Hasanovića i da je za taj posao zaradio 5000 KM. - U početku su bili Dijana i Oleg. On mi je rekao kako mu se čini da mu Dijana ne vjeruje. Nakon toga mu je Čampara dao broj Šejle Turković. Ona mu je rekla da se kani Gašija i da treba raditi predmet vezano uz Ždralu, Radončića, Keljmendija... Nakon toga, on mjesecima ide u SIPA-u, ispričao je svjedok i dodao da je Veljančić "sa Šejlom montirao čitav slučaj 'Lutka' i ono na Kosovu i sve". Veljančiću su, kako svjedok tvrdi, u SIPA-i sugerirali da "malo promijeni" svoj iskaz. Tako je umjesto Vahidina Šahinpašića, šefa tima za posebne operacije SIPA, po kojem je nazvana najveća poslijeratna akcija "Lutka", Veljaničić optužio Bojana Cvijana, bivšeg načelnika Odjela za borbu protiv droge u SIPA-i. Svjedok je ispričao kako su, iako oženjeni, Slobodanku "smarali" i Darko Elez i Đorđe Ždrale te da je to Elez radio na "ljepši način", dok je "Đoka, sirovina kakav je bio, radio to silom" te da mu je Veljančić ispričao kako su više puta čekali pred tom kućom da vide tko dovozi Slobodanku. Ona je navodno često dolazila kod prijateljice, a oni bi je uvijek pratili, te da je tako bilo i kada su pucali na Ždralu. Kako je ispričao, kad ga je pitao što će mu puška, Veljančić mu je odgovorio da je to "rat između njih, tko koga vidi - puca".

Teške optužbe

- Oni su stajali iza kuće, a Đoka je došao skoro do njih. Oni su se tad raspravljali je li ih vidio, toliko blizu im je došao. Tad su izletjeli i Anđelko je počeo pucati. Rekao mi je da ga je mogao tu ovjeriti, ali da Darko to nije htio i kako je vrisnuo "prestani pucati". Anđelko je nju uhvatio za kosu i rekao joj ako pisne, sve će joj pobiti, mater, ćaću, sve - ispričao je svjedok te dodao da mu je Veljančić rekao kako su "15 puta mogli ubiti Đoku, ali da to Darko nije htio". Time ih je, navodno "zavlačio" jer im je "uvijek govorio da će dobiti pare kad ubiju Đoku, a nije dao da ga ubiju". Veljančić je to, kako je kazao svjedok, shvatio tek kad je "pao" 2007. "jer ga je Elez nagovorio da se preda". Objasnio je kako je Elez često od svojih "pajtaša" iz kriminalnog miljea tražio novac kako bi ga dali Slobodanki, graničarima i drugima, ali da taj novac nikad nije dan. Odvjetnik Adamović je potencirao ovaj dio iskaza, objasnivši da je Elez igrao igru, ne dopuštajući da ubiju Ždralu, a istodobno tražeći novac od supočinitelja za razne stvari. Svjedok je naglasio kako mu je Anđelko rekao da su se Elez i Ždrale stalno svađali oko Slobodanke, ali nijedan s njom nije imao intimne odnose. Tužitelj Božo Mihajlović je zatražio od Sudskog vijeća da Tužiteljstvu da vremena kako bi se pripremili za unakrsno ispitivanje ovog svjedoka, s obzirom na to da je "iznio teške optužbe i na račun tužiteljstva". Iako je Adamović prigovorio na ovaj zahtjev, sutkinja Biljana Ćuković je unakrsno ispitivanje svjedoka odložila za idući pretres koji je zakazan za 17. 11. Za Veljančića je svjedok kazao da je lažov, bolesnik i narkoman, te kako se hvalio da je jedan od najvećih ubojica. Hvalio se da je on ubio Borisa Govedaricu. - U našem svijetu ne važi koliko si ljudi ubio, nego koga. Anđelko je na kaseti u sobi držao slike Đoke, Turkovića i Lakića i kazao kako samo još njih treba ubiti, zaključio je svjedok dodajući da je Veljančić 'budaletina koja misli da je agent koji je u zatvor ubačen da razbije ćelije Al-Kaide'.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?