opasne namirnice

Zaplijenili piletinu u formalinu, majmunovo meso...

meso
31.03.2016.
u 09:24

U zajedničkoj operaciji Interpola i Europola "Opson V" u 57 zemalja zaplijenjeno je više od 10.000 tona neispravne hrane među kojom su pileća crijeva u formalinu , masline natopljene modrom galicom i meso majmuna, prenosi HRT .

Interpol je u priopćenju istaknuo da se radi o rekordnoj zaplijeni. Prošle godine je u toj operaciji zaplijenjeno 2500 tona patvorenih namirnica . Uhitili su nekoliko ljudi diljem svijeta, a istrage se nastavljaju.

U Khartumu u Sudanu zaplijenili su oko devet tona šećera zagađenog gnojivom.

U Italiji je policija zaplijenila 85 tona maslina "obojenih" modom galicom koja im poboljšava izgled.

U Tajlandu policija je raskrinkala podružnicu tijekom uhićenja osobe koja je prevozila četiri tone mesa ilegalno uvezenog iz Indije. Istražitelji su zatim uništili više od 30 tona goveđeg i bivoljeg mesa neprikladnog za konzumaciju koje se trebalo prodavati u supermarketima.

Carinici zračne luke Zaventem u Belgiji pronašli su nekoliko kilograma mesa majmuna, dok je u Francuskoj zaplijenjeno nekoliko kilograma skakavaca i gusjenica.

Među brojnim primjerima navedenim u priopćenju, Interpol je iznio podatak o zapljeni u Indoneziji 70 kilograma pilećih crijeva konzerviranih u formalinu, zabranjenom u svojstvu prehrambenog aditiva.

Operacije "Opson" pokrenute 2011. sada uključuju šezdesetak zemalja u cijelom svijetu.

- Patvorena ili nekvalitetna hrana i piće su stvarne prijetnje za zdravlje i sigurnost - komentirao je Michael Ellis, šef jedinice za borbu protiv trgovine nedozvoljenim namirnicama u Interpolu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije