ODNOS PREMA HRVATIMA

Zapaljena kuća hrvatskog povratnika kod Banja Luke

kuca
Foto: KTA
23.01.2014.
u 12:43

Do sada se tek nekoliko prognanika uključujući i Agatića odlučilo obnoviti svoje kuće

Kuća hrvatskog Mirka Agatića povratnika u selu Kozara u okolici Banja Luke zapaljena je i potpuno izgorjela u požaru koji je po svemu sudeći namjerno podmetnut, prenijela je u četvrtak Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Selo Kozara u neposrednoj je blizini mjesta Bakinci gdje je privatno imanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojemu on često boravi. U Kozari su nekada živjeli isključivo Hrvati, a svi su protjerani 1995. godine dok su njihove kuće opljačkane i devastirane.

Do sada se tek nekoliko prognanika uključujući i Agatića odlučilo obnoviti svoje kuće. Potpuno spaljenu kuću Agatić je zatekao 21. siječnja o čemu je izvjestio policiju i biskupski ordinarijat u Banjoj Luci.

Policijskim je očevidom utvrđeno kako je kuća zapaljena između 14. i 17. siječnja, pri tom nisu pronađeni tragovi provale no konstatirano je kako je požar podmetnut nakon što je građevina polivena benzinom.

Iako je Agatićeva kuća bila vidljiva i iz okolnih sela požar nitko nije prijavio.

Iz banjolučke su biskupije o svemu izvjestili Ministarstvo za izbjeglice Republike Srpske i Generalni konzulat Hrvatske u Banja Luci kako bi oni utjecali da policija provede temeljitu istragu.

KTA ističe kako je povratak u selo Kozara sve do nedavno bio nemoguć zbog brojnih opstrukcija od strane lokalnih vlasti pa su tek rijetki povratnici Hrvati samoinicijativno obnovili svoje kuće.

Tek nedavno su državno i entitetsko ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe izdvojili financijska sredstva za obnovu još nekoliko porušenih kuća a ovih dana napokon u selo stiže i energetska mreža i to nakon brojnih višegodišnjih apela povratnika i biskupa Franje Komarice da se u Kozaru dovede struja.

Ključne riječi

Komentara 2

BO
Bosnjak
13:13 23.01.2014.

izvjestili generalni konzulat Hrvatske u BL ???? Zar gospodin Covic nije mogao angazovati prijatelja Dodiga ?

JC
jacky.cruz.96155
18:09 23.01.2014.

TechSector - sve o tehnologiji na jednom mjestu! Također odgovaramo na upite za računalne i mobilne probleme. Objavljujemo razne programe, igre, savjete... Like stranicu - www.facebook.com/techsector

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?