obrisana odredba

Vozači u RS-u više neće plaćati 100 KM za izlazak policije na uviđaj za manje nesreće

policija rs
26.10.2021.
u 11:36

U odnosu na Nacrt zakona o sigurnosti prometa na putevima Republike Srpske, u prijedlogu zakona koji je Vlada RS nedavno usvojila obrisana je odredba koja je inače izazvala veliku raspravu u javnosti.

Bilo je propisano da u situaciji kada sudionici sudara s manjom materijalnom štetom ne pristaju popuniti i potpisati obrazac europskog izvješća o nezgodi, vozač koji zahtijeva izlazak policije na teren za taj uviđaj mora platiti 100 KM, piše Srpskainfo.

Ako znamo da policiju najčešće zove vozač koji nije skrivio sudar, za mnoge je bilo upitno zašto se na njega "svaljuje" ovaj trošak.

U Ministarstvu prometa i veza RS-a su potvrdili kako je u tekstu prijedloga zakona obrisana ova odredba, a pojasnili su i zašto.

"Radi se o javnoj usluzi koju pruža javni organ u skladu sa zakonom propisanim javnim ovlastiima, a ne o usluzi koju javni organ pruža po tržišnim uvjetima te činjenici da se ona financira iz općih prihoda proračuna", rekli su iz ministarstva za Srpskainfo.

Prije nekoliko mjeseci iz ovog ministarstva su objašnjavali kako pozivi policiji da obavi uviđaj, prilikom sudara s manjom materijalnom štetom, uzrokuju bespotrebne zastoje i gužve u prometu, materijalne troškove policiji i angažiranje kapaciteta policijskih službenika, koji bi te kapacitete mogli preusmjeriti na druge aktivnosti".

Obrazac europskog izvješća o prometnoj nezgodi vozači dobiju prilikom registracije, a koristi se za sudare s manjom materijalnom štetom.

Definirano je da je prometni sudar s manjom materijalnom štetom nezgoda u vrijednosti do 500 KM.

"Manjom štetom se smatra kada nisu oštećeni vitalni dijelovi vozila i ono može nastaviti kretanje. Ipak, s novim vozilima problem je što ljudi nikad ne znaju je li nešto od elektronike oštećeno", rekao je ranije Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za sigurnost prometa RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije