tko i kako vrši uništavanje

Uništavanje droge u BiH vrši se 
u skladu s najvišim standardima

04.08.2018.
u 11:45

Ministarstvo sigurnosti BiH odbacilo je navode iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske, a koje su objavili pojedini mediji, kako nije uništen dio droge koja je oduzeta i namijenjena da bude spaljena u Termoelektrani “Gacko” prošlog tjedna. Iz Ministarstva sigurnosti BiH priopćeno je kako Povjerenstvo za uništavanje droge Vijeća ministara ovaj proces vodi u skladu s najvišim standardima i vrlo strogim procedurama, gdje se cjelokupan proces dokumentira te provodi pod stalnim nadzorom pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

SIPA, kako se navodi, prevozi i osigurava oduzetu drogu od mjesta skladištenja do mjesta uništavanja te osigurava samo mjesto uništavanja.

Proces podrazumijeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija sudova i policije prethodno vještači, mjere količine i parkira u posebne vreće.

Prijevoz se vrši u vozilima SIPA-e koja su također zapečaćena, prevozi do mjesta za uništavanja te uz opsežnu i detaljnu fotodokumentaciju, koja je urađena i u ovom slučaju, vrši spaljivanje u prisutnosti članova Povjerenstva i policije.

- Zbog toga isključujemo bilo kakvu mogućnost da pronađena supstancija u krugu Termoelektrane “Gacko” može biti droga koja je namijenjena za uništavanje i izražavamo sumnju u podrijetlo te tvari. Između ostalog, prilikom prijevoza, vozila i droga nikada nisu bili u blizini prostorija gdje je sumnjiva supstancija navodno nađena - dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo sigurnosti BiH iz tog razloga poziva nadležno tužiteljstvo u Trebinju da pronađenu sumnjivu tvar dostavi na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije, koji su pružali podršku u cjelokupnom procesu da bi utvrdili je li riječ o istoj supstanciji i time otklonili svaku sumnju u podrijetlo ove tvari.

Ovo je, kako se navodi, potrebno zbog toga što se količine pronađene tvari, koje su navedene iz MUP-a Republike Srpske, ne podudaraju ni s jednom evidentiranom količinom/pakiranjem droge koja je vještačena prije uništavanja.

Prema informacijama Alternativne televizije, samo dan nakon što su iz Ministarstva sigurnosti BiH priopćili da je, po njihovu nalogu, u pogonima Termoelektrane “Gacko” uništeno više od 700 kilograma narkotika, ulične vrijednosti od sedam milijna KM, policija Republike Srpske je u krugu Termoelektrane našla identičnu drogu koja iz nekog razloga nije uništena.

Tri najlonske vrećice su pronađene kod kontejnera za otpad, u blizini blok-komande i glavne radionice, a u njima su se nalazili heroin, skunk i kokain.

Inače, uništavanje većih količina droga do sada se vršilo u krugu TE “Gacko”, kao i u krugu vojne baze “Ciljuge”, općina Živinice.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije