Unosan posao

Ukradeni automobili iz Sarajeva završavaju u zemljama regije

27.06.2016.
u 10:00

Sarajevska županija prava je oaza auto-mafije. Uvjerljivo najviše vozila ukrade se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine - u tri mjeseca 188 automobila u odnosu na 33 s cijelog područja Republike Srpske. Ukradu ih za minutu, režu u dijelove, isporučuju ili prevoze u druge gradove, županije i zemlje.

Sarajevo je i središte organiziranih kriminalnih skupina koje, ovisno o tipu, automobile odmah prevoze ili raspačavaju u dijelove koji potom uglavnom preko Bijeljine završavaju u Srbiji, odnosno “hercegovačkom rutom” prema Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Nedavno je bez svog automobila s parkirališta u Sarajevu ostao i Vehid Šehić. Od policije je dobio upute.

“Oni kažu kako nekad u nekim racijama, u dijelovima, pronađu automobil te postoji mogućnost da nas netko nazove kako bi tražio otkupnu cijenu te će nas obavijestiti ako budu išta saznali o autu. Evo, prošlo je gotovo 30 dana i ne znam ništa o svom autu. U razgovoru sam čuo kako se to masovno radi u Sarajevu te me kao građanina čudi zašto institucije ove države ne poduzmu ništa jer je riječ o stotinama ukradenih auta. Ako uzmete da je vrijednost ukradenog auta prosječna, a sigurno je veća od 10 tisuća maraka, tu je riječ o milijunima. Svi me uvjeravaju da se zakon time bavi, a onda se pitam zašto oni koji trebaju štititi živote i imovinu nas građana ne učine nešto kako bi se to spriječilo”, ispričao je za N1 Vehid Šehić. Dok je u Sarajevskoj županiji bilo 188 krađa u prva tri mjeseca ove godine, taj broj za područje cijele Republike Srpske znatno je manji - 33 ukradena automobila. Samo aktivnom suradnjom policije na svim razinama u BiH moguće je da automobil danas, sutra ili za mjesec dana ne postane meta.

“U nekoliko međunarodnih organiziranih akcija mi smo čak uspjeli razbiti možda neke od najvećih organiziranih kriminalnih skupina koje su se bavile krađom vozila u Sarajevskoj županiji, dalje raspačavale ta vozila u dijelove, i to se pokazalo na teritoriju Republike Srpske, a onda ih izvozile i preprodavale na području Srbije, Crne Gore ili su išle dalje prema drugim zemljama Europe”, kazala je Mirna Miljanović, načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS-a.

Sarajevo se smatra oazom auto-mafije, a zna se i za sjevernu i južnu rutu. Iz medijskih svjedočenja osuđenika poznato je da krađu golfa IV obave za minutu, a dobiju tisuću do dvije i pol tisuće eura. Također je poznato kako se za 11 minuta ukrade 11 automobila, a za krađu se dobije najmanje 11 tisuća eura.

Do sada najveću kaznu za auto-kriminal u Bosni i Hercegovini služi Šemsudin Hodžić - 11 godina zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?