Naslovnica Crna kronika

Uhićeno osam osoba zbog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima u Prijedoru

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme širokog i sustavnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti
06. prosinca 2016. u 10:17 0 komentara 521 prikaza
sipa

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u akciji policijskih djelatnika SIPA-e, rano jutros na području Prijedora i okoline, uhićeni su: Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru, Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru, Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru, Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru, Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu, Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru, Trivo Vukić, rođen 1966. godine u Prijedoru i Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.

Također, na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi, prenosi Fena. 

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme širokog i sustavnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog stožera, vojske i policije, krajem srpnja 1992. godine, sudjelovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 malodobnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u dom kulture, kao i na obižnji stadion gdje su tri dana mučeni i zlostavljani.

Tijekom zatočenja, izdvojeno je i ubijeno između 10-15 zatočenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I I Redak II, a 10 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016 godine.

Policijski djelatnici SIPA-e, nakon uhićenja, osumnjičene će predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.