GRCI TRAŽE IZRUČENJE

Uhićeno devet pripadnika BBB-a, jednome određen istražni zatvor

uhićenje boysa
PIXSELL
23.09.2023.
u 21:01

Ministarstvo pravosuđa u subotu je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti.

Postupajući po 10 europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke policija u Hrvatskoj je privela pripadnike navijačke skupne Bad Blue Boysa koje grčko pravosuđe traži zbog sudjelovanja u neredima u kojima je uoči utakmice Dinama i AEK-a u kolovozu smrtno stradao 29-godišnji grčki navijač.

Jednom od uhićenih određen je istražni zatvor do trenutka dok ne bude izručen u Grčku, javio je za Dnevnik HTV-a Eugen Husak. Objasnio je kako se prema međunarodnim pravilima Europski uhidbeni nalozi moraju rješavati kao žurni predmeti.  Nakon što su kod županijskog odvjetnika doznali što im se stavlja na teret, te se izjasnili o krivnji, u roku od 48 sati uhićeni Bad Blue Boysi moraju biti sprovedeni kod suca istrage.

On treba donijeti odluku o zadržavanju u istražnom zatvoru ili im može zabraniti napuštanje mjesta stanovanja i oduzeti im putovnice sve do donošenja konačne odluke o izručenju. 

Nakon toga dokumentacija se šalje predsjedniku izvanraspravnog vijeća koji u roku tri dana mora sazvati sjednicu na kojoj će se odlučiti je su li ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje. Ako uhićeni pritom pristaju na izručenje - u Grčku će otputovati u roku 10 dana, a ako odbiju izručenje i žale se na viši sud čitav bi postupak trebao završiti u roku 60 dana. No, naravno i taj rok uz vješte odvjetnike može se produljiti, piše HRT.

Nad osumnjičenim navijačima policija, prema neslužbenim podacima, nije provodila kriminalističko istraživanje već samo postupala po europskom uhidbenom nalogu.

Ministarstvo pravosuđa u subotu je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti.

Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo RH (DORH) radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Prema zaprimljenoj obavijesti nalozi su povezani s navijačkim neredima iz kolovoza o čemu nadležna grčka tijela, prema dostupnim informacijama, još uvijek provode istragu, navode u priopćenju.

Dodaju da u postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje.

Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije