Očekuje se izručenje

Uhićeni ratni ministar Delimustafić stiže u BiH

05.01.2017.
u 08:00

- Odluka je donesena i samo je pitanje dana kada će Alija Delimustafić, prvi ministar MUP-a BiH, biti isporučen bh. vlastima, potvrdio je odvjetnik Albin Hotić, koji pretpostavlja da su praznici usporili postupak ekstradicije iz Hrvatske. Inače, ovaj predmet ide po skraćenoj proceduri, jer je Delimustafić pristao na izručenje i odrekao se prava na žalbu. Delimustafić ima samo državljanstvo BiH, iako je često koristio osobne dokumente na ime Ilija Mustafić. Tužiteljstvo u Sarajevu tereti ga za niz koruptivnih kaznenih djela, a uhićen je po Interpolovoj tjeralici u Karlovcu 21. prosinca, u autobusu koji je prometovao na relaciji Rijeka - Zagreb. Delimustafić tvrdi da nije bježao te da nije ni znao da ga bh. vlasti traže. Čim je to čuo, on je navodno krenuo za Sarajevo, ali je na putu uhićen. On je u okviru predmeta “Pravda” označen kao vođa organizirane kriminalne skupine koja se bavila uknjižbom nekretnina davno umrlih osoba. Nakon prvog uhićenja u studenome 2016. proveo je mjesec u pritvoru zajedno s poslovnim partnerom Jusom Škrijeljom te Lejlom Cerić i Suadom Hadžić. Oni su u međuvremenu odlukom koju potpisuje sutkinja Adisa Zahiragić pušteni na slobodu bez mjera zabrane. Međutim, Vrhovni sud FBiH uvažava žalbu Tužiteljstva te se njima ponovno određuje pritvor u koji su vraćene Cerić i Hadžić, dok Delimustafić i Škrijelj nisu pronađeni na svojim adresama.

Za Škrijelja se pretpostavlja, iako nikada nije i službeno potvrđeno, da se nalazi u Belgiji, čije državljanstvo također posjeduje. Ovaj slučaj je dodatno otvorilo pitanje prodaje nekretnina u BiH Arapima jer se sumnja kako su Delimustafić i ostali dolazili u posjed napuštenih stanova i prodavali ih osobama s Istoka. Očekuje se kako će tijekom procesa biti otkriven niz zanimljivih detalja oko ovoga slučaja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?