NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ

Učenik (18) našao NATO-ovu bočicu i u školi otrovao sedmoricu kolega

nato
Foto: agencije
30.01.2014.
u 09:33

Dragomir Jovanović, direktor SC Pale, potvrdio je da se sve odigralo na satu njemačkog jezika, kada je učenik potajno aktivirao sprej

Sedam maturanata Srednjoškolskog centra na Palama zatražilo je liječničku pomoć zbog trovanja suzavcem, koji je na satu njemačkog jezika po učionici pošpricao učenik Vuk V. (18) iz Pala. Kako se navodi, mladić je u školu donio bočicu spreja “NATO super paralisant”, koji sadrži CS plin i često se koristi kao samoobrambeni suzavac. Vjerojatno u želji da se našali sa školskim kolegama, Vuk V. je usred nastave pošpricao sprej po učionici.

Osjetili mučninu

Nekoliko učenika ubrzo je osjetilo mučninu i odmah su prevezeni u hitnu pomoć, a potom u Klinički centar Kasindo. Svi su imali iste simptome, i to suzenje očiju, kašalj, nesvjesticu, trnjenje usana, ruku i nogu. Troje je preko noći zadržano u bolnici, ali su jučer svi pušteni kućama i njihovo zdravstveno stanje je stabilno.

- CS (ortoklorbenzenmalon-dinitril) je izraziti nadražljivac. U odnosu na suzavac ima neusporedivo jače simptome – izaziva nepodnošljivo žarenje u gornjim dišnim putovima, potiče intenzivan kašalj, dolazi do potpunog sklapanja očnih kapaka uz obilno suzenje i curenje iz nosa, a u većoj koncentraciji potiče i povraćanje - kažu nam instruktori za samoobranu. Dragomir Jovanović, direktor SC Pale, potvrdio je da se sve odigralo na satu njemačkog jezika, kada je učenik potajno aktivirao sprej.

- Učenici i profesor osjetili su neprijatan miris, pa su promijenili učionicu. Međutim, ubrzo je sedmero njih počelo povraćati i odmah smo ih odvezli u dom zdravlja. Poslije ukazane pomoći četvero učenika pušteno je kući, a troje je zadržano preko noći, da bi i oni ujutro bili pušteni na kućno liječenje - rekao je Jovanović.

Pritisnuo patent

On kaže da je ubrzo identificiran i onaj koji je aktivirao sprej. Navodno ga je našao na ulici, a u što je teško povjerovati, jer takvi proizvodi se prodaju i preko oglasa.

- Učenik je dobrovoljno predao spornu bočicu, koju je policija izuzela i uputila na vještačenje u Banjoj Luku. Ne znajući sadržaj bočice, mladić je na njoj pritisnuo patent i ispustio tekućina u razredu. Taj učenik nikada nije pravio probleme u školi.

Vrlo dobar je đak, primjerenog vladanja i od njega se to nije očekivalo. Ipak, u skladu sa zakonom i pravilnikom škola protiv njega moramo pokrenuti odgojno-disciplinske mjere. Za sada ne znam kako će biti sankcioniran, jer će o tome odlučiti nastavno vijeće - objasnio je direktor Jovanović.

Okružno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu će odlučiti je li u cijelom slučaju ima elemenata kaznenog djela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije