Ured ombudsmana za zaštitu ljudskih prava u BiH

U ZHŽ-u nijedna, u TŽ-u čak 92 prijave zlostavljanja djece

20.03.2020.
u 18:50

U posljednje dvije godine na području Zapadnohercegovačke županije nije zabilježen ni jedan slučaj prijave fizičkog kažnjavanja djece koji su počinile odrasle osobe. Jednaka je situacija i sa Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Posavskom županijom, navodi se u istraživanju koje je proveo Ured ombudsmana za zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskoj županiji, iz Ministarstva unutarnjih poslova naveli su kako su u razdoblju od 1. srpnja 2017. do 1. srpnja 2019. godine zaprimili jednu prijavu fizičkog kažnjavanja djeteta. Prijava je zaprimljena u Jablanici, a slučaj je prijavilo samo dijete koje je doživjelo nasilje, odnosno fizičko kažnjavanje od oca. U Hercegbosanskoj županiji u spomenutom razdoblju prijavljena su četiri slučaja fizičkog zlostavljanja djece od odraslih osoba. Sva četiri slučaja zaprimljena su u 2018. godini.

Tako je otac prijavio zlostavljanje trogodišnje djevojčice u kojem je sudjelovala njezina majka. Drugi slučaj odnosio se na nasilje oca prema kćerima koje su tada imale 13 i 15 godina. Zaprimljen je još jedan slučaj zlostavljanja petnaestogodišnjakinje od oca. Ovaj slučaj policiji je prijavila nevjenčana supruga. U ovoj županiji zabilježeno je i fizičko nasilje susjeda nad dječakom u dobi od 14 godina. Događaj je policiji prijavila dječakova rodbina.

“U razdoblju od 1. srpnja 2017. do 1. srpnja 2019. godine evidentirano je 12 slučajeva fizičkog zlostavljanja djece od odraslih osoba”, naveli su iz Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije. Radi se o djeci uzrasta od dvije do sedamnaest godina. Kao prijavitelji fizičkog nasilja nad djecom pojavljuju se centri za socijalni rad, članovi obitelji, kao i škole. Na području Sarajevske županije zabilježena su 22 slučaja ove vrste zlostavljanja, a nasilje je zabilježeno i nad jednogodišnjim djetetom. U čak 19 situacija nasilje nad djecom prijavili su roditelji. U Zeničko-dobojskoj županiji policija je u dvije godine intervenirala na čak 42 slučaja fizičkog kažnjavanja djece. Uz roditelje i nadležne institucije, u ovoj županiji bilježi se i određen broj slučajeva u kojima su djeca sama telefonski prijavila nasilje koje su doživjela od svojih ukućana. Kada je riječ o Federaciji BiH, najviše slučajeva fizičkog zlostavljanja djece prijavljeno je u Tuzlanskoj županiji. Naime, samo u 2018. godini policija je zaprimila 52 prijave. Tijekom druge polovine 2017. zabilježeno je 18, a tijekom prve polovine 2019. godine 22 slučaja nasilja nad djecom od odraslih osoba. U spomenutim prijavama nasilje je doživjelo čak 108 djece, od čega ih je 58 bilo starosti do 14 godina.

Policija Distrikta Brčko BiH u spomenutom razdoblju evidentirala je dvije prijave fizičkog kažnjavanja djece od odrasle osobe. U oba slučaja prijavu fizičkog kažnjavanja djece podnijele su njihove majke. Kako su Uredu ombudsmana za ljudska prava naveli iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, na području ovoga bh. entiteta evidentirano je ukupno 55 slučajeva fizičkog kažnjavanja 56 djece od odraslih osoba.
Čak 30 djece koja su pretrpjela zlostavljanje bilo je starosti do 14 godina, 12 djece starosti od 14 do 16 godina te 14 djece starosti od 16 do 18 godina. Navedene slučajeve nasilja najčešće su prijavljivali roditelji (33), škole (5), zatim dijete-žrtva (3), baka žrtve (3), medicinske ustanove (3), centri za socijalni rad (2), brat žrtve (1), prijatelj žrtve (1) i ostale osobe (4)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije