TUNEL SV.ILIJA

U nesreći u kojoj je poginuo mladić, teško ozlijeđen hrvatski nadbiskup

Foto: IKA
08.04.2019.
u 09:47

Mons. Jozić je vozilom hitne pomoći prevezen u Klinički bolnički centar Split gdje je primljen s ozljedama koje su bile kvalificirane kao teške. Izvršen je kiruški zahvat te je prema najnovijim informacijama stanje mons. Jozića stabilno, izvijestili su iz Splitsko-makarske nadbiskupije

Jedan od dvojice stradalih vozača u jučerašnjoj prometnoj nezgodi u tunelu Sv. Ilija je i novi hrvatski nadbiskup mons. Ante Jozić, čije je ređenje trebalo biti 1. svibnja u Splitu. 

Podsjetimo, do sudara u kojem su sudjelovala dva osobna automobila došlo je 50-70 metara nakon ulaza u tunel iz pravca Makarske, s južne strane u nedjelju oko 18:15 sati. Kako javlja Radio Imotski prema neslužbenim informacijama, poginuo je mladić s imotskog područja (24). O prometnoj nesreći oglasila se i Splitsko-makarska nadbiskupija. "U prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju navečer 7. travnja u tunelu sv. Ilija – Biokovo, upravljajući osobnim vozilom sudjelovao je mons. Ante Jozić, izabrani naslovni nadbiskup Cisse i apostolski nuncij u Obali Bjelokosti. Mons. Jozić je vozilom hitne pomoći prevezen u Klinički bolnički centar Split gdje je primljen s ozljedama koje su bile kvalificirane kao teške. Izvršen je kiruški zahvat te je prema najnovijim informacijama stanje mons. Jozića stabilno. Ovim putem Splitsko-makarska nadbiskupija izražava sućut obitelji stradalog mladića u ovoj prometnoj nesreći, a sve vjernike i ljude dobre volje pozivamo na kršćansku molitvu i suosjećanje. Sve daljnje informacije ćemo davati pravovremeno". stoji u priopćenju. Mons. Jozića je 1. svibnja u konkatedrali sv. Petra u Splitu za nadbiskupa trebao zarediti državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ali će ređenje sigurno biti odgođeno zbog teške prometne nezgode u kojoj je sudjelovao i mons. Jozić. A pripreme za ređenje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji počele su još početkom ožujka, na sastanku kojega je sazvao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a na kojemu su bili i generalni vikar Miroslav Vidović, kancelar don Ratomir Vukorepa, maestro don Šime Marović, don Ante Mateljan, don Ivica Žižić, rektor i vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš i don Ivan Urlić te nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber. 

Radni sastanak nadbiskup Barišić otvorio je molitvom i kratko uveo okupljene u ono što očekuje mjesnu Crkvu. Razgovaralo se tako o tehničkim i organizacijskim pojedinostima, kao i o tijeku samog liturgijskog slavlja koje će prenositi Hrvatska radiotelevizija, javila je tada IKA. 

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. god. u Trilju. Osnovnu školu završio je u Trilju, sjemenište i bogosloviju je završio je u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. po rukama mons. Ante Jurića. Mons. Jozić tri godine je službovao kao kapelan u Makarskoj (1992.-1995.), potom ga nadbiskup šalje u Rim na studij (1995. – 1999.). Poslije studija ide kao predstavnik Svete Stolice u Indiju (1999.- 2003.), potom u Moskvu (2003.-2009.) i Hong Kong (Kina) (2009. do danas). Papa Franjo imenovao ga je 2. veljače naslovnim nadbiskupom Cisse i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije