presuda

Tri godine za smrt dječaka (3)

01.03.2016.
u 07:00

Vozilom usmrtio Gorana Dakića i njegovu polusestru Jelenu Rogić

Bojan Maričić (24) iz Laktaša osuđen je jučer u banjolučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora jer je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo trogodišnji Goran Dakić, a teško ozlijeđena njegova polusestra Jelena Rogić. Inače, za ovakvo kazneno djelo zakonom je predviđena kazna od dvije do 12 godina.

Pokajao se

Uz zatvorsku kaznu, izrečena mu je i mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od dvije godine.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedala sutkinja Olga Pantić, Maričića je oslobodilo plaćanja troškova postupka, i to zbog siromaštva.

Inače, optuženi je ranije, na početku suđenja, priznao krivnju za ovo djelo i rekao da se kaje.

Prema optužnici, Maričić je nesreću skrivio 3. svibnja prošle godine kada je vozeći pijan s 1,82 promila alkohola u organizmu peugeotom sletio s ceste i udario Gorana i Jelenu u Bakincima kod Laktša. Navodi se kako je išao iz Bakinaca prema Aleksandrovcu i vozio je nedopuštenom brzinom od 85 km/h. Tom prilikom je izgubio kontrolu nad vozilom, udario u desnu bankinu, nakon čega se vratio na cestu, zanio i prešao na lijevu stranu gdje je udario nesretnog Gorana i Jelenu. Nakon toga vozilom se prevrnuo na njih. Jelena je jedva preživjela. Obrazlažući presudu, sutkinja Pantić je kazala kako je Vijeće prilikom odmjeravanja kazne za Maričića uzelo u obzir niz olakšavajućih okolnosti.

- To su priznanje i kajanje, kao i njegova mladost i činjenica da ranije nije osuđivan. Olakšavajuće je za njega i to što je obiteljski čovjek i ima dvoje maloljetne djece - kazala je sutkinja Pantić. Naglasila je kako je sud na drugoj strani uzeo u obzir i činjenicu da je Maričić vozio pijan i da se nesreća dogodila isključivo zbog njegova propusta.

Tražili najoštriju kaznu

- Kriv sam i jako mi je žao što se to dogodilo. Više bih volio da sam ja poginuo, rekao je Maričić. Zoran Dakić, otac stradalog Gorana i Jelenin očuh, zatražio je najstrožu kaznu, navodeći kako obitelj zahtijeva i odštetu. U tome ga je podržala i Milkica Dakić, majka Gorana i Jelene. S druge strane, Maričićev odvjetnik Jovo Pilipović smatra kako u ovom slučaju ima osnova za blažu kaznu.

- Neosporno je da se nesreća dogodila onako kako je to opisano u optužnici i da je moj branjenik vozio pijan. Ipak, uzeto je u obzir da je njega sve to strašno pogodilo i da se kaje. I sam je ozlijeđen u nesreći, a preko svojih tetaka pokušao se ispričati ožalošćenoj obitelji i izraziti im sućut, dodao je Pilipović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?