Organizirani kriminal

Traži se pritvor za Alena Čengića i ostale uhićene

Alen Čengić
09.10.2015.
u 19:25

Nakon što su osumnjičeni Alen Čengić, Adnan Hadžibajrić, Mehmed Puškić, Vahid Alić, Jasmin Kulenović, Sabina Bajraktarević, Emir Smailbegović, Adis Skorupan, Senadin Didik, Kemal Elkaz, Anida Kunić i Emir Ljuca ispitani od postupajućih tužitelja donesena je odluka da se u odnosu na te osumnjičene predloži određivanje mjere pritvora. 

Prema dokazima koje je Županijsko tužiteljstvo SŽ pribavilo, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Alen Čengić počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, sprječavanje službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti. 

Prema dokazima postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Adnan Hadžibajrić počinio krivično djelo organizirani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelima porezna utaja. 

Mehmed Puškić osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, Sabina Bajraktarević da je počinila krivično djelo organizirani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelom porezna utaja, osumnjičeni Emir Smailbegović da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelom porezna utaja. 

Osnovano se sumnja da je Jasmin Kulenović počinio krivično djelo organizirani kriminal, a sve u vezi s krivičnim djelom teška krađa, osumnjičeni Vahid Alić krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima organiziranje otpora i krivično djelo teške krađe. 

Adis Skorupan osumnjičen je za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima organiziranje otpora i krivično djelo teške krađe, dok su Alen Čengić i Senadin Didik osumnjičeni da su počinili krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH u vezi s članom 31. KZ FBiH.

Alen Čengić i Kemal Elkaz osumnjičeni su da su počinili krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH u vezi s članom 31. istog Zakona, osumnjičeni Senadin Didik za krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH, osumnjičeni Kemal Elkaz da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH, osumnjičena  Anida Kunić da je počinila krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH i osumnjičeni  Emir Ljuca da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH. 

-  Kako Tužiteljstvo smatra da postoji realna opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi uništili, sakrili i izmijenili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te da postoje naročite okolnosti koje ukazuju na to da će osumnjičeni utjecajem na svjedoke i sudionike ometati krivični postupak, kao i da su osim toga osnovano sumnjivi da su počinili više krivičnih djela i da bi njihovo puštanje na slobodu, obzirom na težinu krivičnih djela za koje se osnovano sumnjiče da su počinili, rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, to je prijedlog za određivanje ove mjere prema svim navedenim osumnjičenim upućen Županijskom sudu u Sarajevu na odlučivanje, prioćeno je iz Ureda glavne županijske tužiteljice. 

To tužiteljstvo još ne raspolaže informacijom kad će biti održano ročište, na kojem će se osumnjičeni izjasniti o prijedlogu Tužiteljstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije