Nesreća kod Jablanice

U nesreći poginuo 19-godišnjak, druga osoba teže ozlijeđena

nesreća
Foto: Agencija
30.01.2016.
u 08:35

Još jedna tragična nesreća dogodila se na bosanskohercegovačkim prometnicama ovog vikenda. Nakon crne prošle godine, nažalost, ni ova nije ništa bolje počela. U mjestu Mirke kod Jablanice, na cestovnom pravcu Prozor-Rama, smrtno je stradao 19-godišnji Amar K. S nesretnim mladićem u automobilu se nalazila još jedna osoba, 20-godišnjak, koji je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu. Sve se događalo u kasnim noćnim satima. Prema riječima svjedoka, stradali su se u trenutku nesreće nalazili u automobilu fiat punto, a isti je udario u drvo koje se nalazilo pored ceste. Govore kako je prizor bio stravičan. Prednji dio automobila je bio potpuno uništen, a policija će istražiti što je dovelo do ove tragične prometne nesreće i do gubitka nadzora nad upravljačem.

Pooštravanje zakona

To nije bila jedina prometna nesreća s tragičnim završetkom u istoj večeri. Sve ovo što se događa vodi prema pooštravanju zakona, što su pojedine zemlje već učinile jer je postotak mrtvih na cestama drastično porastao.

U Italiji ide u završno, treće čitanje u Zastupničkom domu Parlamenta izmjena kaznenog postupka koja uvodi novu kvalifikaciju ubojstva na cesti i kojim se izazivanje smrti u prometnoj nesreći može kazniti i s 18 godina zatvora, jednako kao i namjerno ubojstvo. Situacija u BiH iziskuje isto reagiranje. Po broju smrtno stradalih u prometnim nesrećama, BiH je uvjerljivo prva zemlja na Balkanu. U prometnim nesrećama u zemljama Balkana godišnje smrtno strada stotine osoba, dok tisuće njih budu ozlijeđene. Stručnjaci upozoravaju kako, u usporedbi s Europom, u zemljama regije u prosjeku na cestama pogine tri puta više osoba. Na području BiH prošle godine u prometnim nesrećama živote su izgubile 292 osobe. Prema službenim podacima Federalne uprave policije, na cestama FBiH od 2005. do 2015. godine je zabilježeno više od 270.000 prometnih nesreća u kojima je poginulo 1940 osoba. Inače, u RS-u je od 2005. do 2015. godine u gotovo 97.000 prometnih nesreća ukupno poginulo 1649 osoba. Stanje na cestama u BiH proteklih godina je katastrofalno te je potrebno poduzeti hitne mjere kako bi se smanjio broj stradalih. Vozačima koji pod utjecajem alkohola izazovu prometnu nesreću i usmrte nekog treba izricati kazne jednake onima koje se izriču za ubojstvo, tvrde stručnjaci. U BiH, ako dođe do smrti tijekom prometnih nesreća, to se promatra kao kazneno djelo. Međutim, kazne su različite, navodi TV1.ba.

Problem opijata

U Bosni i Hercegovini je u protekle dvije godine značajno povećan broj prometnih nesreća. U 2014. ih je registrirano 500 više nego u 2013. godini, a povećan je i broj nesreća s poginulim i ozlijeđenim. Al Jazeera je objavila istraživanje EuroRAP-a i BIHAMK-a, koja kažu da su samo na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u 2014. godini registrirane 52 dionice, koje su ocijenjene kao visokorizične. Uz loše prometnice, postoje i drugi uzroci nesreća, ističu stručnjaci. Sudski vještak za promet Ševal Kovačević kaže da prometne nesreće u BiH najčešće uzrokuje neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, nesposobnost za vožnju, alkohol, umor, utjecaj droga, oduzimanje prava prvenstva, skretanje s ceste. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije