Upozorenja pristižu sa svih strana

Sve je veći broj prijevara preko tzv. humanitarnih brojeva

24.09.2018.
u 20:00

- Želite li pomoći devetogodišnjem dječaku koji boluje od paralize ili četverogodišnjaku s limfoblastnom akutnom leukemijom? Možete to uraditi pozivom na humanitarni broj, čija je cijena jedna KM ili uplatiti na žiro-račune spomenute na internetskoj stranici Udruge građana za humanitarni rad za djecu i mladež s posebnim potrebama - pazite, jer postoji mogućnost da ćete biti prevareni.

Zaustavljena akcija

Naime, pripadnici Odjela kriminalističke policije PU Gradiška 20. rujna su Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka podnijeli izvješće protiv Nenada Nedeljkovića (50) iz Srbije zbog prijevare.

Nedeljković je na web-stranici svoje nevladine organizacije “Moj život je u tvojim rukama” iz Gradiške naveo kako se M. C. (4) iz Osječana kod Doboja liječi u Institutu onkologije Paprikovac, Banja Luka, i da mora primati skupe injekcije ervinaze 10.000 mg (Asparaginase erwinia chrysanthemi). Dalje je naveo kako je ova akcija trenutačno zaustavljena jer su M. C. bile osigurane zalihe do ožujka 2018., kad je trebao izići pred konzilij liječnika radi odluke o daljnjem liječenju u Beogradu u Institutu za majku i dijete.

Ovog “humanitarca” policija sumnjiči kako je od rujna do prosinca 2017. doveo u zabludu oštećene i donatore jer je, kao ovlaštena osoba, UG “Moj život je u tvojim rukama”, preko telefonskog poziva namijenjenoga za pomoć, prikupio novčanu donaciju za oboljelog 4-godišnjaka M. C. od oko 6000 KM.

Navedeni novčani iznos Nedeljković je prikupljao na svoj račun umjesto na račun roditelja oboljeloga dječaka, prisvojio ga i time stekao protupravnu imovinsku korist.

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine nevladinu organizaciju istoga naziva, sa sjedištem prvo u Nikšiću, pa u Beranima u Crnoj Gori, provjeravala je tamošnja policija jer su, idući od vrata do vrata, prikupljali novac, navodno za pomoć oboljeloj djevojčici N. M. iz Valjeva.

Prodaja

Slične prijevare događale su se i u Sarajevu.

Naime, krajem siječnja 2014. oglasio se Crveni križ priopćenjem kako su prevaranti iskoristili akreditacije Crvenog križa radi nelegalne prodaje slikovnica, navodno u svrhu prikupljanja novca za Crveni križ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije