NAPADAČ NIJE KAŽNJEN

Šokantno nasilje bez posljedica: Đaka su tukli pa snimku napada objavili

zlostavljanja
ilustracija
27.09.2023.
u 19:47

Nakon što je učenika 1. razreda srednje brutalno pretukao vršnjak iz škole, nakon čega je nekoliko tjedana kasnije primio prijetnje od istog, kao i od još jednog učenika iz svog razreda, sad je postao i žrtva online nasilja. Otvoren je Instagram profil na kojemu je objavljena snimka njegova premlaćivanja, a stranica je u manje od 24 sata prikupila oko 2300 pratitelja. Srednjoškolac je molio admina stranice da ukloni snimku, nakon čega mu je stigao odgovor da mora platiti ako želi da se ista ukloni, piše 24sata.hr.

Njegova je majka ponovno bila na policiji i sve prijavila, no unatoč tome Instagram stranica i dalje nije ugašena, nasilnik nije sankcioniran niti od strane škole, kao ni policije, a istovremeno policija u odgovoru za 24sata navodi da provode tajne izvide te nas upozorava kako bismo mi mogli kazneno odgovarati.

Policija nam je pak odgovorila na upit navodeći kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

- Kad se radi o zaštiti djece, policijski službenici postupaju posebno obazrivo jer se radi o zaštiti ranjivih žrtava te se poduzimaju sve potrebite mjere i radnje s ciljem zaštite žrtava i procesuiranja počinitelja, a u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. Posebno imajući u vidu sprečavanje sekundarne viktimizacije djece, ističemo da su izvidi vezani uz konkretno kriminalističko istraživanje tajni - stoji u odgovoru policije za 24sata.hr.

Upozorili su nas i kako moramo posebno pripaziti kako medijski pratimo slučajeve koji uključuju nasilje nad djecom.

- Napominjemo kako objavljivanje ili prenošenje bilo kakvih podataka, koji bi mogli dovesti do otkivanja djetetova identiteta i daljnje viktimizacije, nosi sa sobom i kaznenu odgovornost sukladno članku 178. Kaznenog zakona (Povreda privatnosti djeteta) - stoji u odgovoru policije.

Psiholog: Škole se uglavnom ograđuju kad dođe do nasilja

Dječji psiholog Krešimir Prijatelj u razgovoru za 24sata istaknuo je pak kako u Hrvatskoj kronično nedostaje međuresorna suradnja između policije, škole i Centra za socijalnu skrb te da se dijete dodatno traumatizira nakon što ponovno svima mora ispričati što mu se dogodilo.

- Nasilje na dječju psihu ostavlja posljedice, može doći do pojave akutnog stresnog poremećaja, do depresivnosti, socijalne anksioznosti, osjećaja bespomoćnosti. Žrtvu to može pratiti mjesecima ako ne dođe do adekvatne reakcije nadležnih institucija - istaknuo je psiholog Krešimir Prijatelj.

Upozorava kako je veliki problem što se škole uglavnom ograđuju kad dođe do nasilja.

- Trebali bi reagirati čim se sazna da je došlo do nasilja i to bi trebalo vrlo ozbiljno shvatiti. Ako nisu sankcionirali nasilnika, onda ili nemaju kapaciteta i resursa kojima bi adekvatno reagirali. Ovaj oblik pristupa pokazuje da oni koji bi trebali imati znanje da ga nemaju ili nisu sigurni što učiniti, a to je tužno i pogrešno. Treba vidjeti što toj školi treba, treba ući u neku vrstu intervencije. Imao sam i roditelje i djecu koja su žrtve nasilja, a koja su frustrirana čekanjem i sustavom. Iz perspektive kliničkog dječjeg psihologa, znam da je cilj pružati podršku, ali poduzeti i konkretne korake u trenu kad se dijete povjeri da je bilo žrtva nasilja - zaključuje dječji psiholog.

Kontaktirali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje smo pitali što je škola dužna učiniti kod pojave međuvršnjačkog nasilja.

- Što se tiče nasilja, sve su se škole dužne pridržavati Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima (Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, 2004.), Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima i Smjernica za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama. Nakon što se utvrde sve relevantne činjenice, potrebno je poduzeti zakonom i propisima predviđene korake, uključujući i eventualne sankcije prema počiniteljima - stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja za 24sata.

Odgovaraju nam i kako njihovo ministarstvo na godišnjoj razini zaprima jako malo prijava gdje škola u slučaju nasilja nije postupila prema gore navedenim propisima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?