Novi slučaj vršnjačkog nasilja

Sarajevo: Dječaku slomljena lobanja pri povratku iz škole

asf
07.04.2017.
u 09:30

Vršnjačko nasilje i dalje je aktualna pojava u bh. školama, a u Sarajevu se nedavno dogodilo još jedno, kada je učeniku osmog razreda Osnovne škole “Edhem Mulabdić”, kako tvrdi njegov otac, godinu stariji školski kolega razbio lobanju udaravši ga šakama u glavu, javlja Faktor. 

Otac ozlijeđenog dječaka, Haris S., ispričao je kako se sve dogodilo početkom prošlog mjeseca, kada je njegovog sina, koji je uvijek bio primjeran učenik i nije ispoljavao destruktivno ponašanje, nakon škole na ulazu u samoposlugu presreo učenik devetog razreda i s leđa ga tri puta udario šakama u glavu. Dječak je usljed udaraca posrnuo i udario glavom o vrata samoposluge.

– Sin mi je ispričao kako ga je ovaj učenik devetog razreda pratio do prodavnice i tu ga presreo. Upitao ga je zašto je njegovom ocu prstima šarao po prljavom staklu automobila. Moj sin mu je rekao da to nije on uradio, a ovaj je nasrnuo na njega i počeo ga udarati – kazao je Haris S.

On nam je ispričao da su dječaka nakon toga prijatelji odveli do kuće. Sin je, kako je ispričao naš sugovornik, povraćao, a njegovi drugovi su im kazali kako je ranije navodno i gubio svijest.

– Odveli smo ga u KUM, a tada je stigla i policija. Tu su mu uradili CT glave i ostale nalaze, te je ustanovljeno da ima naprsnuće lobanje i unutrašnje krvarenje. Policija je o svemu obavijestila tužiteljstvo, a dijete je ostalo u bolnici na opservaciji – kazao je otac dječaka. Dodao je da je sve mogao riješiti na “svoj način”, ali je ipak htio da rješenje problema iznađe zakonskim putem.

Otac je potom uputio dopis školi, očekujući kako će direktorica Aida Omersoftić reagirati na incident i izbaciti nasilnika iz škole, te da će odgovarajućim disciplinskim mjerama škola dati pouku i drugoj djeci.

– Mali je već od tog posla. Prošle godine je isto jednog dječaka pretukao u školskom WC-u. Međutim, škola je reagirala tako da je tom djetetu samo sniženo vladanje na zadovoljavajuće, te će čak ići i na ekskurziju sa drugom djecom – kazao je otac, dodavši da ovim putem želi dati poruku drugim roditeljima da znaju što se događa i što da očekuju.

On je naglasio da ga je nakon svega nazvao pedagog škole, koji je vrlo profesionalno postupio u cijelom slučaju, te mu kazao kako mu je učenik devetog razreda priznao da je njegovog sina udario tri puta šakom jer je njegovom ocu išarao auto.

– Moj sin je sada, hvala Bogu, dobro, ali mi je krivo da menadžment škole nije stao na stranu mog djeteta i pravde. Nakon ovakve odluke, otišao sam u Osnovnu školu “Safvet-beg Bašagić” i razgovarao sa direktoricom Lejlom Dizdarević, koja nas je jako lijepo primila i saslušala. Dijete je sad prešlo u tu školu, što ću uraditi i sa ostalo dvoje djece koja idu u “Edhem Mulabdić”, čim završi školska godina. Sutra će moje dijete strahovati hoće li ga ovaj gurnuti niz stepenice. Sve i da jeste prstima šarao po prljavom staklu automobila, to nije razlog za ovakvo nešto, već je ciljano pretučen – kazao je ogorčeni otac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?