gornju vakuf - uskoplje

Rukama smo kopali zemlju da izvučemo radnike

10.11.2018.
u 10:20

Gornji Vakuf-Uskoplje zavijen je u crno nakon stravične nesreće u kojoj je zemlja zatrpala radnike Sulejmana Topića (23) i Dževada Čorbadžića (46). Radni strojevi mostarske tvrtke “Tojaga” zaustavljeni na gradilištu u središtu grada, pored katoličke crkve. Oko kanala u kojem su poginula dvojica radnika postavljena je zaštitna ograda. Smrt dvojice radnika bila je glavna tema i u obližnjim kafićima. Šokirani očevici kazali su za Avaz u četvrtak kako na gradilištu nije bilo nikakve zaštite.

- Ti su radnici ulazili u kanal bez ikakvih potpornih stupova ili drugih mjera zaštite. Kad se sve dogodilo, i ja sam pritrčao u pomoć, kao i drugi ljudi iz kafića. No, na cijelom gradilištu bila je samo jedna lopata pa smo ih otkopavali rukama. Trudili smo se koliko god smo mogli, ali bilo je prekasno kad smo ih izvukli - rekao je. U četvrtak je na teren izašao i županijski inspektor zaštite na radu, koji će, nakon uvida u projekt te usporedbe sa stanjem na terenu, dati mišljenje. Radit će se i vještačenje stručnjaka građevine, koji će dati sud. Ako budu utvrđeni propusti, prema Zakonu o zaštiti na radu, postoje dvije mogućnosti - da policija tereti tvrtku ili odgovornu osobu na gradilištu. U naselju Željuša sjeverno od Mostara, gdje se nesretni Dževad Čorbadžić prije sedam godina doselio s obitelji iz Prozora, u četvrtak je vladala bolna tišina. Kao da je cijelo mjesto utihnulo. Na vratima obitelji Čorbadžić stajala je sestra njegove supruge. Jedva čujnim glasom prozborila je novinarima Avaza kako ih članovi obitelji, zbog velike boli, ne mogu primiti te je zamolila za privatnost. Jedan od radnika ove tvrtke kratko je kazao kako su svi potreseni ovom užasnom pogibijom svojih kolega.

- Prestrašno je bilo... Bili su u kanalu dubine od skoro četiri metra kad ih je zemlja zatrpala. Teško nam je - rekao nam je on.

Podsjetimo, Sulejman Topić (23) iz Gornjeg Vakufa i Dževad Čorbadžić (46), koji živi u Mostaru, a podrijetlom je iz Prozora, stradali su u srijedu oko 17.30 sati na gradilištu prilikom rekonstrukcije kanalizacijske mreže u Gradskoj ulici u Uskoplju. Na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje danas je proglašen Dan žalosti zbog pogibije dvojice radnika. Na javnim i ugostiteljskim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije