Početak suđenja

Ropkinju tjerao klečati na riži i jesti s poda

01.12.2015.
u 07:00

Abdija Osmanović zvani Fehim iz Živinica prvi je u BiH optužen zbog zasnivanja ropskog odnosa, kazao je tužitelj Saša Sarajlić

Abdija Osmanović zvani Fehim iz Živinica, koji je prvi u BiH optužen zbog zasnivanja ropskog odnosa, svoju žrtvu, A. S., osobu s posebnim potrebama, tukao je plastičnim kabelima za električnu energiju, gasio po njoj cigarete, tjerao je klečati na riži i boraviti ispred kuće po cijelu noć bez obzira na hladnoću ili kišu, piše Večernji list BiH. Tako ju je kažnjavao ako za njega ne bi isprosjačila toliko novca koliko je on smatrao dovoljno. To se, između ostalog, navodi u optužnici koju je jučer pred sucem Suda BiH Izom Tankićem pročitao državni tužitelj Saša Sarajlić.

- Abdija je svoju žrtvu 2013. za neutvrđenu svotu novca 'kupio' od svog brata Sezaije koji mu je rekao: 'Uzmi je, ona dobro prosjači.' Zatim ju je na području općine Živinice držao zatvorenu u kući, ograničio joj svako kretanje, osim kad ju je slao prosjačiti u Živinice. Ako bi bio nezadovoljan onim što je "zarađivala", višestruko ju je fizički i psihički maltretirao na iznimno surov način, što je na nesretnoj djevojci ostavilo trajne psiho-fizičke posljedice. Nakon izvjesnog vremena Abdija je svoju žrtvu odveo u Bihać, gdje ju je nastavio iskorištavati tako što ju je slao na Granični prijelaz Izačić i druge lokacije kako bi za njega prosjačila.

I tu se nastavilo njegovo iživljavanje pa je tako nesretnu djevojku, osim što ju je tukao i tjerao klečati na riži, tjerao gutati sol bez da joj je dao napiti se vode, a spavala je i jela na podu ispred WC-a na keramičkim pločicama. Abdijinoj žrtvi nije bilo dopušteno ni jesti za stolom niti koristiti posuđe, nego joj je komadiće hrane bacao na pod, držeći je tako u uvjetima nedostojnim čovjeka. Agonija žrtve trajala je sve do 27. prosinca prošle godine kada joj je u Ulici žrtava srebreničkog genocida u Bihaću prišao policajac Đorđe Šešum koji ju je pitao želi li ići u sigurnu kuću.

Ona mu je tada rekla: Dragi te Bog poslao, ja ovako više ne mogu! – naveo je tužitelj Sarajlić, podsjećajući da je nakon toga žrtva smještena u sigurnu kuću gdje joj je pružena odgovarajuća njega i zdravstvena zaštita, a da su Abdiju Osmanovića pripadnici SIPA-e uhitili u travnju na području Bihaća. Nastavak suđenja je zakazan za 10. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije