Šokantan slučaj

Robinji (25) kliještima čupani nokti

05.02.2016.
u 07:00

Prema nalazu psihijatrijskog vještačenja, koje je jučer predstavljeno u Sudu BiH, 25-godišnja A. S., žrtva optuženog robovlasnika Abdije Osmanovića zvanog Fehim iz Živinica, osoba je s lakom mentalnom retardacijom i koeficijentom inteligencije od 56. Njezine mentalne sposobnosti na razini su djeteta od šest do devet godina, sugestibilna je i povodljiva, a zbog slabijeg razumijevanja, nije u mogućnosti zaštititi se od intelektualno superiornije osobe, piše Večernji list BiH. Također, kako je objasnila vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić, žrtva pokazuje simptome PTSP-a, uzročno-posljedično sa zlostavljanjem, kao i izraženu anksioznost, te strah.

“Kupio” djevojku

Inače, Abdija Osmanović je prva osoba u BiH koja se tereti za zasnivanje ropskog odnosa. On je žrtvu, nakon što ju je “kupio” 2013., držao zatvorenu u kući i tjerao da za njega prosi, a ako bi bio nezadovoljan onim što “zaradi”, psihički i fizički ju je maltretirao, sve do kraja studenog 2014., kada je okrutni slučaj i otkriven. - Oštećena adekvatno afektivno reagira kada priča o zlostavljanju, plače, uznemirena je i njena priča je općenito autentična i uvjerljiva. Upravo je niska razina intelektualne sposobnosti žrtvu štitila od dublje traumatizacije osobnosti. Zlostavljana ne boluje od trajne duševne bolesti, te može biti vjerodostojan svjedok na sudu - navela je Bravo-Mehmedbašić. U nalazu vještaka sudske medicine dr. Zdenka Cihlarža stoji veliki broj ožiljaka koje je našao na tijelu oštećene. Tako je na nadlaktici, podlaktici, natkoljenici i stopalu pronašao ožiljke okruglastog oblika koji su, prema izgledu i karakteristikama, s velikom vjerojatnošćom mogli nastati od ugašenih cigareta na koži. Promjene nađene na čelu, obrazu, dojci, grudnom košu, podlaktici, dlanu, nadlakticama i leđima nastale su od ozljeda nanesenih šiljkom ili oštricom, pri čemu se ne može isključiti da je riječ o nožu.

Brojne ozljede

- Ozljede desnog ramena i grudnog koša nastale su utjecajem nekog zamahnutog izduženog predmeta, pri čemu se ne može isključiti mogućnost da je riječ o kabelu - kazao je Cihlarž, te dodao da su tri ozljede na koljenima mogle nastati od klečanja na sitnim tvrdim predmetima, te da je moguće da se radilo o riži. U nalazu se dalje navodi da su ozljede dva gornja zuba s odlomima krunica nastale najmanje jednokratnim djelovanjem tupo-tvrdim predmetom, moguće šakom ili stopalom, sa ili bez obuće. Ožiljak na čelu nastao je zarastanjem rane,za koju se ne može isključiti da je nanesena tupim ili oštrim dijelom sjekire. Vještak je kazao da su neke od ozljeda koje je našao kod oštećene šivane, te da je utvrdio najmanje 24 ožiljka. Ipak, ono što je najviše šokiralo prisutne u sudnici jest ono što je vještak našao na noktima oštećene. Naime, nokatne ploče svih 10 prstiju ruku žrtve su znatno skraćene ili nedostaju, a tkivo je zadebljano. Kako je objasnio, to je moglo nastati kidanjem, odnosno povlačenjem kliještima ili zubima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije