Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Razbijena kriminalna grupa: Migrante iz BiH prebacivali u EU, naplaćivali i do 3.000 eura po osobi

"Krijumčarima je plaćeno između 1.500 i 3.000 eura po osobi, što znači da je kriminalna organizacija mogla steći nelegalnu korist u iznosu od 450.000 eura", pojasnio je Jurić
22. listopada 2019. u 18:17 0 komentara 340 prikaza
migranti
Foto: ilustracija

Rezultati višemjesečne međunarodne kriminalističke istrage predstavljeni su danas u policijskoj stanici u Kopru gdje su istražitelji razbili zločinačku organizaciju koja je s jugoistoka Balkana krijumčarila ljude u Sloveniju, a potom u Italiju.

Policajci su uhitili deset osumnjičenih iz Slovenije, Hrvatske i Srbije za krijumčarenje migranata, a državnu granicu je uz pomoć uhićenih pokušalo preći najmanje 150 ljudi, pišu slovenski mediji.

U međunarodnoj kriminalističkoj istrazi koju je koordinirao Europol sudjelovali su predstavnici slovenske, hrvatske, talijanske i bh. policije. 

Šef sektora kriminalističke policije Policijske uprave Koper Dean Jurić objasnio je da su nadgledali organiziranu kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem izbjeglica iz balkanskih zemalja širom Slovenije i šire u druge zemlje Europske unije, posebno u Italiju, sve od travnja do listopada, prenosi Klix.ba. 

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman je na konferenciji za medije u Kopru potvrdio kako je razbijena izuzetno organizirana kriminalna grupa kojoj je cilj bio iz BiH ih prebaciti na teritorij EU. Pet od šest osoba je uhićeno, obzirom da je jedna osoba trenutno izvan BiH.

"Uspjeli su prokrijumčariti 315 osoba, a za svakog su naplatili po tisuću eura, prije nego su uhićeni", dodao je savjetnik direktora Granične policije BiH.

Spomenutu zločinačku organizaciju u Sloveniji činilo je još pet državljana Srbije, četiri državljanina Slovenije i jedan državljanin Hrvatske, koji su imali dobro definirane i podijeljene uloge.

Istražitelji su utvrdili da je organizator bio 28-godišnji stanovnik Pirana, a njemu su pomagali odbjegli vodiči i prijevoznici koji su vršili transport stranaca sa slovensko-hrvatske granice u Italiju.

Prema Jurićevim riječima, kriminalisti su u Portorožu prošle srijede proveli dvije kućne istrage. Uhitili su troje osumnjičenih koji su do tada još bili na slobodi te su ovom prilikom zaplijenili manju količinu droge i jedan pištolj.

Oni su prikupili dovoljno dokaza za podnošenje kaznenih prijava za najmanje 24 kaznena djela koja uključuju prelaske državne granice te jedno kazneno djelo trgovine drogom i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Ilegalni prelasci granice, kako je rekao, dogodili su se na području Jelsana, doline Dragonje i Babinog Polja. Prijevoznici su u bijegu skrivali migrante u dijelovima vozila, a neki od pomagača su ih prijavili policiji. Da bi zaustavila vozila krijumčara, policija je pribjegavala i sredstvima prisilnog zaustavljanja.

Istražitelji procjenjuju kako je najmanje 150 stranaca, većinom državljana Sirije, Iraka, Irana, Eritreje i Afganistana, nezakonito prešlo ili pokušao ilegalno preći slovensko-hrvatsku granicu preko spomenute zločinačke organizacije.

"Krijumčarima je plaćeno između 1.500 i 3.000 eura po osobi, što znači da je kriminalna organizacija mogla steći nelegalnu korist u iznosu od 450.000 eura", pojasnio je Jurić.

Prema njegovim riječima, istražni sudac je za deset osumnjičenih odredio šest mjera kazne zatvora i jednu mjeru kućnog pritvora. Protiv dvojice osumnjičenih su podignute optužnice, dok se protiv jednog od osumnjičenih, državljanina Srbije, još uvijek traga.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.