Suđenje ‘robovlasniku’

Prodavao ropkinju i bratu govorio: Uzmi je, ona dobro prosjači

19.02.2016.
u 07:00

Iskazom Seizahije Osmanovića nastavljeno je suđenje njegovom bratu Abdiji Osmanoviću zvanom Fehim (47) iz Živinica, optuženom za zasnivanje ropskog odnosa, što je prvi slučaj u BiH. Nakon čuđenja što su ga zvali za svjedoka, jer ništa ne zna, Seizahija je rekao da površno poznaje oštećenu Amerisu S.

- Ona je bila udana za mog retardiranog rođaka Kenana. Živjeli smo u kući, 100 metara udaljenoj od njihove. Jednom se požalila mojoj ženi Remziji da je Kenan tuče. Ja sam radio, prodavao robu i 4-5 dana nakon toga Amerisa je pobjegla s mojom ženom i dvoje djece. Žena mi je otišla u Bihać kod brata, a Amerisa kod svojih na željezničku postaju gdje su živjeli. Sad ne znam gdje mi je žena, ne dolazi, ostao sam sam”, tužnim glasom je ispričao Osmanović, da bi odmah potom dodao da ga je jedne prilike žena pozvala telefonom i rekla mu da dođe u Bihać i odvede je, jer su je htjeli voditi u Austriju te je spomenula Amerisu S.

- Otjeraj to od sebe. Znaš da je retardirana, rekao sam joj. Žena mi je rekla da neće ići, a neće ni Amerisa. Dao sam Amerisi 35 maraka i rekao da kupi nešto za pojesti, kartu i ide u Sarajevo gdje je čeka njezin Ćiro (Kenan, op.a.). Sad ne znam gdje se ta žena nalazi. Ona je pet dana bila s Ćirom, pet s drugim muškarcem, rekao je Seizahija, dodajući da ne zna je li Amerisa živjela s njegovim bratom Abdijom, jer ima svoj život, dvije žene i 10-ero djece. Svjedok je pojasnio da je 2012. izišao iz zatvora nakon izdržane 10-godišnje kazne zbog ubojstva te je bio pola godine u BiH, a nakon čega je otišao u Njemačku, gdje je živio od socijalne pomoći. Pojasnio je da u Živinicama ima kuću i da je dopustio bratu Abdiji da stanuje na donjem katu. Na upite tužitelja Saše Sarajlića negirao je da je imao tri auta, da je iz Sarajeva u Živinice vozio Amerisu te da je ona i za njega prosjačila.

- Nemam ja auto, što će mi kad sam ubrzo trebao ići u Njemačku. Unajmio sam u “rent-a-caru” fabiju feliciju kako bih došao po ženu, rekao je Seizahija dodajući da je možda od susjeda uzeo i vozio jettu. Na upit odvjetnika Nijaza Đulimana, svjedok je rekao da je Abdija imao 3-4 kuće i da ih je prodao. Oštećena Amerisa S. jučer se nije pojavila na suđenju jer nitko nije došao kako bi je iz sigurne kuće doveo na ročište. Podsjetimo, Abdija se tereti da je od 2013. do 27. 11. 2014 u ropskom odnosu držao oštećenu Amerisu S, koja ima blagu retardaciju. Nju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata Seizahije, koji mu je tom prilikom rekao: “Uzmi je, ona dobro prosjači”. Nakon toga ju je držao zaključanu u kući, ograničivši joj svako kretanje. Odvodio ju je na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, tjerajući je da za njega prosi i donosi mu novac. Višestruko ju je zlostavljao na izuzetno surov način.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije