Varanje starijih osoba

Prevaranti koriste najrazličitije taktike

06.02.2019.
u 20:00

U BiH vrlo često su starije osobe žrtve prijevara različitih osoba koje na različite načine nastoje steći njihovo povjerenje, a cilj je samo jedan - uzeti im novac, zlato, nakit i ostale vrijednosti. Na koncu, većinom sve to i završava na način da starije osobe bivaju opljačkane, pokradene, izigrane...

Zavidan asortiman

Prevaranti pri prijevarama koriste zavidan asortiman zanimanja kojima se predstavljaju. Primjerice, predstavljaju se kao djelatnici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, policijski službenici, djelatnici elektroprivrede, plinare i slično. Tako oni uđu u stan, a onda, dok jedan od njih zadržava pozornost starije osobe, drugi traži vrijednosti i krade ih. Isto tako, lopovi u razgovoru sa žrtvom nude razne usluge, masaže, kozmetiku, posuđe po akcijskim cijenama, robu..., uvjeravaju starije osobe kako je to visokokvalitetna roba koja je u redovitoj cijeni znatno skuplja te naivna žrtva, uvjerena da će iskoristiti odličnu priliku, ustvari novac daje za bezvrijedne stvari.

Nije mali broj prevaranata koji idu na emocije. Predstavljaju se kao bolesnici koji hitno trebaju novac za liječenje ili operaciju, presreću starije osobe na ulici i predstavljaju se kao stranci čiji je prijatelj u bolnici te mole za posudbu novca jer trebaju platiti operaciju. Pritom, u zalog ostavljaju putne torbe, lažni nakit i slične bezvrijedne stvari. Također, prilaze starijim osobama i nude da će im odmah “srediti” pregled ili operaciju za novčani iznos. Ovakvih i sličnih slučajeva ima napretek, a, nažalost, u većoj mjeri starije osobe pristaju na suradnju i razgovor te dopuštaju nepoznatim osobama ulazak u kuću. Ubrzo shvate da su prevareni za novac ili da im nedostaju dragocjenosti, no tada je već kasno.

Poziv na oprez

Policija upozorava na ovu sve učestaliju pojavu i poziva na oprez te savjetuje da se od osobe koja dolazi na vrata zatraži osobna iskaznica ili dokument s fotografijom, a od službene osobe i službena iskaznica.

- Vjerodostojnost posjetitelja može se provjeriti i bez otvaranja vrata, kroz “špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca, kažu iz policije. Na koncu, odrasli članovi obitelji, koji se brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati o ponašanju. Kada starije osobe saznaju da su prevarene i pokradene, mnoge od njih zbog srama ne prijavljuju slučaj policiji pa prevaranti nastavljaju s činjenjem kaznenih djela varajući nove žrtve. - Pozivamo starije osobe da odmah obavijeste policiju kada shvate da su prevarene ili pokradene te savjetujemo da ne diraju stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za njegovo otkrivanje i hvatanje – kažu iz MUP-a. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije