nastavak suđenja bivšem ravnatelju MUP-a TŽ

Premijer: Bivši šef policije ucjenjivao, a sin mu je imao dvije ‘lijeve noge’

dasd
30.10.2015.
u 06:15

U nastavku suđenja Samiru Aljukiću, bivšem ravnatelju MUP-a TŽ, i Adnanu Đuloviću, policajcu PP Istok, koji su optuženi za zloupotrebu položaja i ovlasti, iznudu i protuzakonito posredovanje, kao i primanje dara i drugih oblika koristi, te krivotvorenje službene isprave, jučer se u Općinskom sudu u Tuzli kao svjedok optužbe pojavio Fadil Novalić, federalni premijer.

Prije premijera 

Prije nego je postao premijer Novalić je radio u automobilskoj industriji kao generalni menadžer za pet tvornica u BiH, te je bio i predsjednik NK Zvijezda iz Gradačca, a tu dužnost obavlja i danas. Novalić je ispričao o susretu s Aljukićem 2012. kada im je najavljen posjet policijskih predstavnika u cilju jačanja komunikacije između poslovnih subjekata i građana. - Kao socijalno odgovorna kompanija, smatrao sam da je to ‘nova moda’ i tada sam prvi put upoznao Samira Aljukića koji je došao sa skupinom policajaca. Tada smo razmijenili i brojeve telefona i nakon 10 dana Aljukić me nazvao i sastali smo se u prostorijama kluba NK Zvijezda. Pričao mi je o svom sinu i njegovu angažmanu među prvih 11 u timu Zvijezde, a zauzvrat i mi bi imali koristi ili štete ako ga ne angažiramo, ispričao je Novalić prisjećajući se da je Aljukić imao prijeteći ton, te kako on očekuje da mu sin bude prvotimac s pripadajućom naknadom, kao i to da će uskoro postati ravnatelj MUP-a. Novalić je kazao da Zvijezda uvijek traži dobre igrače, te mu je kazao da će provjeriti o kakvom se igraču radi i istaknuo da je Klub uvijek dobro kotirao i radio, te da im nije trebala pomoć od Aljukića, a da za “štetu” u tom trenutku nije shvatio što bi to moglo značiti. Kazao je i da se primanja igrača kreću od 300 maraka, a prvotimcima između 1500 do 2000 KM.

Još jednom razgovarali

- Još jednom smo razgovarali o tome, u kafiću. Rekao sam da se moj zamjenik razumije u igrače, a ne ja, te da će mu se dati prilika ako je stvarno toliko dobar. Kasnije sam saznao od kolega da mali ima ‘dvije lijeve noge’ i tada sam mu rekao da njegov angažman ne dolazi u obzir, a onda su slijedili problemi, ispričao je. Ubrzo mu se, kako je kazao Novalić, na pritisak požalio njegov zamjenik Nurdin Peštalić. Iako Zvijezda nikada ranije nije imala nereda na utakmicama, počele su se događati situacije da gostuju ekipe s navijačima koji su poznati po pravljenju nereda, a da publika nije bila osigurana. - Na primjer, na utakmici sa Zrinjskim, za koju se zna da je mirna utakmica, imali smo zaštitu MUP-a TŽ koju moramo plaćati, dok za vrijeme gostovanja Borca, koji je ekscesan, nemamo. Tada nam se i dogodio nered, kada su navijači, neke shizofrene osobe, obučeni u crno kao nindže, pretukli naše sugrađane uzvikujući ‘Nož, žica, Srebrenica’ jer policije nije bilo, kazao je Novalić. Zvijezda se ubrzo nakon toga suočila s dugom od 11.000 maraka za čuvare kada je Klub bio i blokiran. Na intervenciju i upite zašto je to tako, Novalić je ispričao da im je preneseno kako je to intervencija Samira Aljukića. Osim toga, bez sudskog naloga policija je počela ubrzo istraživati i financijsko poslovanje u tvrtki gdje je radio, a riječ je o višemilijunskim fakturama ta da te poslove može raditi samo financijska policija ili Porezna uprava. I za to je bio zaslužan Aljukić pod naredbom “kontrolirajte samo Fadila”, kazao je. U unakrsnom ispitivanju prvooptuženog, Aljukić je rekao kako nikada nije bio u njegovoj tvrtki, da je Novalić njega pozvao na doručak, a negirao je i da je njegov sin ikada bio u Gradačcu. Podsjetimo, Aljukić i Đulović su optuženi da su čineći kaznena djela, od 2011. do 2013., oštetili proračun za 100.000 KM. Terete se da su za svjesno odvlačenje prekršajnih naloga u zastaru od poduzetnika uzimali određene novčane iznose. Novalić se u sudnici našao kao svjedok Tužiteljstva TŽ jer je, navodno, upravo on bio jedan od onih koje su Aljukić i ekipa ucjenjivali. Osim Novalića, pred Općinskim sudom u Tuzli jučer je svjedočila i Jasminka Imamović, istražiteljica u Odjelu za unutarnje istrage Postrojbe za profesionalne standarde MUP-a TŽ, te Nurdin Peštalić i Damir Huremović, kao i Mehmed Alispahić, vlasnik tvrtke Termoglas Živinice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije