Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Precizirana optužnica Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici

28. svibnja 2018. u 16:12 0 komentara 493 prikaza

Državno tužiteljstvo preciziralo je, na obnovljenom postupku Nihadu Bojadžiću, optužnicu u vezi sa statusom žrtava u Jablanici. Braniteljica Vasvija Vidović prethodno je rekla da se tijekom prvostupanjskog postupka Tužiteljstvo BiH nije bavilo statusom žrtava.

- Na osnovu naše žalbe Tužiteljstvo je odlučilo promijeniti činjenični opis i dovesti optuženog u težu situaciju. Nije dozvoljeno po činjeničnim navodima žalbe mijenjati optužnicu na teže - navela je braniteljica i dodala da optužba unosi djelo koje nije opisano.

Tužitelj Ivan Matešić kratko je odgovorio da izmjena ne ide na štetu optuženog, već da su otklonjene nejasnoće radi li se o civilima ili drugim zarobljenicima.

- Obrana je uložila žalbu da je izreka nerazumljiva jer nije jasno naznačeno jesu li žrtve civili. A Sud je prihvatio te žalbene navode. Prefiks koji je dodan čini opis djela razumljivijim i na taj način smo otklonili ono što nije bilo jasno - pojasnio je tužitelj.

Nakon razmatranja navoda Obrane, predsjedatelj Žalbenog vijeća Redžib Begić je istaknuo da se ne radi o izmjeni, nego je samo optužnica precizirana.

- Ništa teže se optuženom ne stavlja na teret u odnosu na raniju optužnicu - dodao je sudac Begić.

Bojadžić je, prvostupanjskom presudom iz travnja 2014., proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 točki optužnice oslobođen krivnje.

Prvostupanjskom presudom je proglašen krivim da je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) sredinom srpnja 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju "Bitka na Neretvi", kao i da je u bazi odreda u Donjoj Jablanici u rujnu iste godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Oslobođen je, između ostalog, za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog zarobljenika i drugih navoda optužnice. Žalbeno vijeće je djelomično uvažilo žalbe i odredilo da se Bojadžiću ponovno sudi.

U drugom predmetu je Bojadžić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Iznošenje završne riječi Tužiteljsva na obnovljenom suđenju Bojadžiću je zakazano za 22. lipnja, javlja BIRN BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.