FBiH

Potvrđene optužnice protiv Lijanovića i ostalih, zatraženo produženje pritvora

Jerko
24.12.2015.
u 09:04

Županijski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva protiv Jerka Ivankovića Lijanovića (46), Suada Čamdžića (42), Mersada Šerifovića (43) i Stipe Šakića (50) zbog zloupotreba prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja na području Tuzlanske županije i Federacije BiH (FBiH).

Tužiteljstvo je ranije u istom predmetu zaključilo sporazum o priznanju krivice sa Edinom Ajanovićem, bivšim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanske županije, kome je Županijski sud Tuzla izrekao kaznu zatvora od jedne godine.

Lijanović je optužen da je zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlaštenja vršeći funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH organizirao udruženje u kojem su bile njemu odane osobe iz Narodne stranke "Radom za boljitak" Čamdžić, Šerifović, Šakić i Ajanović.

Udruženje je uvjetovalo poljoprivrednike u TŽ i FBiH da njima isplaćuju polovinu uplaćenih poticaja u gotovini, kao i da im sugeriraju načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Riječ je o poticajima po javnim pozivima federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 2011., 2012. i 2013. godini za sufinanciranje izvoznika šljive i krastavca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Optuženi su u ovom periodu, uvjetovanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih poticaja u gotovini, pribavili osobnu imovinsku korist veću od 817.000 KM, a na isti način pokušavali su uvjetovati poljoprivrednike za više od 260.000 KM na šta pojedini nisu pristali.

Utvrđena je osnovana sumnja da je udruženje uvjetovanjem poljoprivrednika realiziralo isplate polovine uplaćenih poticaja u 14 slučajeva, dok su tri puta pokušali uvjetovati poljoprivrednike.

U određenim situacijama kada su poljoprivrednici isplaćivali udruženju polovinu novca u gotovini realizirano je više pojedinačnih javnih poziva za dodjelu poticaja u 2011., 2012. i 2013. godini, odnosno određeni poljoprivrednici su polovinu poticaja u gotovini isplaćivali po dva ili tri puta, za svaki odobreni poticaj u navedenim godinama.

Riječ je o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Visokog, Kaknja, Mostara i Kiseljaka, priopćeno je danas iz Tužiteljstva TŽ.

Lijanović je sudjelovao u svim radnjama opisanim u 11 točaka optužnice koje se odnose na produženo kazneno djelo 'Zloupotrebe položaja i ovlaštenja', a u vezi sa gotovinskom isplatom polovine uplaćenih poticaja članovima udruženja, dok su Čamdžić, Šerifović, Šakić i osuđeni Ajanović sudjelovali u pojedinim radnjama koje im se stavljaju na teret.

U optužnici je predloženo da optuženima bude produžen pritvor, kao i da im bude oduzeta imovinska korist pribavljena kaznenim djelom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije