Naslovnica Crna kronika

Potvrđena optužnica protiv 11 osoba za zločine u Mostaru

08. veljače 2018. u 16:40 0 komentara 571 prikaza
sud bih

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hvatskog vijeća obrane za zločine počinjene na području Mostara 1993. i 1994. godine.

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golemac.

Optuženi su da su od srpnja 1993. do ožujka 1994. godine sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu u okviru kojeg je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Mostara nezakonito uhićeno i odvedeno u logor Vojno, gdje su držani u nehumanim uvjetima.

„Oni su svojim radnjama počinili ili na drugi način pomagali različitih oblika fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, te doprinosili jačanju uvjeta u logoru koji su bili brutalni i ponižavajući“, navodi se u optužnici.

Iz Tužiteljstva je priopćeno da su svi optuženi bili pripadnici HVO-a, Prve bojne Druge Brigade i Kažnjeničke bojne.

„Cilj je bio zatočenje, zlostavljanje i progon bošnjačkoga civilnoga stanovništva sa teritorija planirane Hrvatske države Hereg Bosne“, navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da je stotine muškaraca bošnjačke nacionalnosti izvođeno iz logora Heliodrom na prisilni rad, kao i da su civili nezakonito zatvarani u logor u mjesto Vojno, gdje su držani u ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće, izloženi tjelesnom i psihičkom zlostavljanju.

Optuženi su, prema navodim Državnog tužiteljstva, znajući kakva je priroda takvog sistema i sa namjerom da ga unaprijede, svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa Markom Radićem, Draganom Šunjićem, Damirom Brekalo, Mirkom Vračevićem i drugima.

Sud BiH osudio je Radića na 21, Šunjića na 16, Brekala na 20, i Vračevića 12 godinu zatvora za zločine počinjene na području Mostara, prenosi BIRN.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.