DORH SE OGLASIO

Pokrenuta nova istraga protiv Zdravka Mamića, Vlatke Peras i Igora Kodžomana

Zdravko Mamić
Armin Durgut/PIXSELL
01.07.2022.
u 20:04

Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznenog djela poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv Zdravka Mamića, Vlatke Peras i Igora Kodžomana. Istraga je proizašla iz svjedočenja tijekom suđenja za aferu SMS u kojoj su pravomoćno osuđeni Franjo Varga i Blaž Curić. 

Kako navodi DORH, istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznenog djela poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Također, ističe se da je troje okrivljenika Dinamo oštetilo za gotovo 600 tisuća kuna. 

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 27. lipnja 2022. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1977. i 1959.) zbog osnovane sumnje da su prvookrivljenik i drugookrivljenica počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, te zbog osnovane sumnje da je trećeokrivljenik počinio kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. u svezi članka 37. KZ-a. Postoji osnovana sumnja da su tijekom 2018. godine u Zagrebu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave jednog sportskog kluba iz Zagreba, i drugookrivljenica kao članica uprave kluba zadužena za opće poslove među kojima je i odjel nabave; te oboje ovlašteni voditi poslove tog kluba i postupati s pozornošću dobrog gospodarstvenika i uvijek djelovati u interesu kluba; postupili protivno svojim dužnostima, a na inicijativu i prethodno traženje trećeokrivljenika, tadašnjeg savjetnika uprave kluba. Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenica, na traženje trećeokrivljenika, odobravali trećeokrivljeniku narudžbe i plaćali raznu tehničku i drugu robu na teret financijskih sredstava kluba. Osnovano se sumnja da je drugookrivljenica odobravala narudžbe, dok je prvookrivljenik svojim potpisom, na teret novčanih sredstava kluba, odobravao plaćanja razne tehničke i druge robe, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe kluba već za potrebe trećeokrivljenika. Osnovano se sumnja da je taj sportski klub, opisanim radnjama prvookrivljenika, drugookrivljenice i trećeokrivljenika, oštećen za ukupni iznos od 597.953,13 kuna, dok je trećeokrivljeniku pribavljena nepripadna imovinska korist u navedenom iznosu - navodi DORH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?