Pravosudni apsurdi

Pogrešan sud osudio odvjetnika

28.09.2015., Zagreb - Na Zupanijskom sudu objavljena je presuda u slucaju bivseg policajca Zeljka Jurica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/Pixsell
17.11.2015.
u 06:45

Vrhovni sud RS ukinuo je presudu Okružnog suda u Banjoj Luci kojom je prijedorski odvjetnik Dragan Radetić (58) osuđen na jedinstvenu kaznu od 2,5 godine zatvora zbog prijevare, krivotvorenja isprava i zlorabe povjerenja klijenta. Postupak je potom vraćen na novo suđenje, ali ne Posebnom odjelu banjolučkog Okružnog suda, koji je izrekao nepravomoćnu presudu, nego Osnovnom sudu u Prijedoru, kao stvarno nadležnom sudu. To praktično znači da Vrhovni sud smatra kako postupak uopće nije trebalo voditi Posebno tužiteljstvo RS, nego banjolučko Okružno tužiteljstvo. Međutim, nejasno je zašto je uopće dopušteno da Posebno tužiteljstvo, o trošku poreznih obveznika, vodi istragu i podiže optužnicu ako za to nije nadležno, kao ni je li trebalo proći više od dvije godine da bi se zauzeo takav stav. Podsjetimo, Radetić je proglašen krivim da je od svog pokojnog klijenta Josipa Ćorića na prijevaru oteo 120.734 KM, koje je u sudskom postupku naplatio od Općine Prijedor kao naknadu za izuzeto građevinsko zemljište. Osim toga, uzeo mu je i imovinu vrijednu 160.000 KM, koju je Ćorić oporučno ostavio sinu. 
U presudi se navodilo da je optuženi uvjerio starca da imovinu prebaci na treću osobu kako bi je uopće mogao sačuvati. Fiktivnim ugovorom imovina je "prodana" Radetićevoj punici Jeleni Ćenadiji (79), koja je ranije osuđena na tri mjeseca zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije