Tužiteljstvo BiH

Pogledajte sve važne i zanimljive detalje o akciji i predmetu "Lutka"

predmet „Lutka“
14.09.2016.
u 13:09

Povodom izricanja prvostupanjske presude u predmetu „Lutka“ kojom je izrečeno više od 100 godina zatvora, medijima i javnosti Iz Tužiteljstva BiH su proslijedili zanimljive detalje o ovoj akciji i predmetu:  

-Operativni timovi SIPA i Tužiteljstva BiH, na operaciji „Lutka“, počeli su raditi sredinom 2011. godine u najvećoj tajnosti
- Cilj operacije je bio otkrivanje i procesuiranje počinitelja najtežih kaznenih djela i nositelja organiziranog kriminala u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i diljem BiH
- Osumnjičeni koji su bili meta akcije, činili su multietničku zločinačku organizaciju, čiji kraci su djelovali u oba bh. entiteta- Na predmetu je radio tim Tužiteljstva BiH zajedno s više desetina policijskih operativaca SIPA, Granične policije BiH, MUP-a RS, Federalne Uprave policije, a asistenciju je pružala i OSA BiH
- U istrazi su korištene posebne istražne radnje, nadzor i presretanje telekomunikacija
- Najopsežniji predmet organiziranog kriminala ikada procesuiran u Bosni i Hercegovini, pa čak i regiji.
-U predmetu je tijekom suđenja priloženo više stotina materijalnih dokaza.
-Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva a dvije na području SŽ, pripadnici ove zločinačke organizacije, često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima, sa oznakama policije, koja
asocira na policijske uniforme i opremu. 
-Optuženi u ovom predmetu, se terete da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine, sa jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških kaznenih djela, s ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubojstva koja su izazvala teške
posljedice za sigurnost građana Bosne i Hercegovine. 
-Kaznena djela za koja se tereti ova organizirana kriminalna skupina, izazvala su posljedice na području cijele BiH i susjednih zemalja. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih nalazi se na procesuiranju ili izdržavanju kazne u Srbiji. 
-U ovom predmetu ostvarena je izuzetno dobra suradnja s tužiteljstvima, sudovima i policijom u Republici Srbiji, te rad na ovom predmetu predstavlja odličan primjer međudržavne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.
-Optužnica podignuta 2013. godine je obuhvatila 32 osobe, čime je postala najveća optužnica u predmetu organiziranog kriminala ikada procesuirana u pravosuđu na području BiH, pa i regije Zapadnog Balkana.
-U ovom predmetu rasvjetljeno je ukupno šest, godinama nerazjašnjenih ubojstava i pokušaja ubojstava, počinjenih u maniru mafijaških likvidacija, u oružanim zasjedama, tzv. „sačekušama“ ili daljinskim aktiviranjem eksplozivnih naprava na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koje u unijele strah i nesigurnost među građane.
-Rasvjetljene su pljačke banaka, transporta novca i pošte u ukupnom iznosu većem od 10 milijuna KM
-Među 32 optužena, njih trojica bili su policijski službenici, pa je ovom akcijom zadan odlučan udarac nezakonitom ponašanju u policijskim strukturama.
-Pritisnuti jakim dokazima, neki od optuženih su sporazumno priznali krivnju i osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.
-U ranije okončanim postupcima po sporazumnim priznanjima krivnje ili u izdvojenim postupcima u okviru predmeta kodnog naziva „Lutka“ već je izrečeno pravomoćno 55 godina zatvora.
-Akcija kodnog naziva „Lutka“, pokazala je da naša zemlja ima tužiteljstvo i policijske agencije koje su osposobljene za borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala. Ta borba se intenzivno nastavila i nakon ovog predmeta, s ciljem da se omogući vladavina
prava i sigurnost za život svih građana Bosne i Hercegovine.
-Akcijom je razbijena najveća zločinačka organizacija u BiH, što se odrazilo na smanjenje broja nerazjašnjenih najtežih kaznenih djela, nakon 2013. godine.

Kaznena djela za koja se, između ostalog, terete optuženi u predmetu „Lutka“:
- teško ubojstvo Vladimira Mačara, na Palama, u mjesecu siječnju 2008. godine, putem eksplozivne naprave namontirane na ranije ukradeno vozilo. Ovom prilikom ubijen je Vladimir Mačar, smrtno je stradala još jedna osoba, Milan Vlaškić, a teško je ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od ozlijeda preminuo, a više osoba je ranjeno. 
- teško ubojstvo Borisa Govedarice, počinjeno u mjesecu kolovozu 2007. godine, kod tržnog centra u Lukavici. Ubojstvo je izvršeno pucanjem iz automatskog oružja, odnosno iz dvije strojnice, u žrtvu s više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti. Ubojstvo je izvršeno na raskižju  u prometnoj ulici čime je izazvana velika opasnost za sigurnost građana. 
- teško ubojstvo Zorana Goluba u mjesecu kolovozu 2008. godine, u caffeu "Sport“ u Istočnom Sarajevu. Navedeni je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dvije strojnice ispaljeno više od 40 metaka, čime je osim ubojstva, izazvana velika opasnost po živote svih prisutnih osoba. 
-izdvojeni predmet protiv Mladena Ždrale, odnosio se na trostruko ubojstvo u naselju Vraca, u mjesecu studenom 2005. godine, kada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, a ranjen Murat Komarica. Mladen Ždrale osuđen je pravomoćno za pomaganje u ovom zločinu na 15 godina zatvora, a prema prikupljenim dokazima, izvršitelj ubojstva bio je Boris Govedarica, koji je ubijen 2007. godine u Istočnom Sarajevu.
- dogovor, planiranje i dva pokušaja ubojstva Đorđa Ždrale, počinjena tijekom 2006. godine na području Istočnog Sarajeva, pucanjem iz vatrenog oružja na Đorđa Ždralu, koji je prilikom prvog pokušaja ubojstva, teško ranjen s više hitaca iz vatrenog oružja. 
- pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo, u iznosu od 2,2 milijuna eura (oko 4,4 milijuna KM), koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu, u mjesecu lipnju 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na zračnu luku. 
- pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u mjesecu kolovozu 2005. godine, na području Han Pijeska, presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je otuđeno oko 1,8 milijuna KM.
- pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u mjesecu studenom 2005. godine, u iznosu od oko 2,2 milijuna KM, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva. 
- pljačku oko 670.000 KM, iz Pošte 2 u Sarajevu, u mjesecu lipnju 2009. godine, kada je u oružanoj pljački otuđen novac pošte, te su se počinitelji udaljili kombijem, koji su nakon toga zapalili, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije