orašje

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Orašja

ghfv
30.12.2016.
u 11:08

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je podignuta protiv Đure Matuzovića (1952.), Ive Oršolića (1952.), Tade Oršolića (1960.), Marka Dominkovića (1962.), Jose Nedića (1956.), Marka Blažanovića (1955.), Mate Živkovića (1964.), Ante Živkovića (1969.) i Stjepe Đurića (1965.).

Svi oni su državljani BiH i Hrvatske.

Terete se da su od druge polovine travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ ''Donja Mahala'', počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem obimnog materijalnog dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije