Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Brčkom

Tužiteljstvo BiH
27.11.2020.
u 14:24

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Đurića (1971.) iz Bijeljine, koji se tereti za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjene u Brčkom 1992. godine.

Đurić se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog, 1992. godine, osobno i direktno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

Optuženi se tereti da je tijekom svibnja 1992. godine, dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom razdoblju od više dana uzastopno, vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozlijeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne ozlijede i posljedice, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Iz Tužiteljstva nadalje navode kako je počinjenje spomenutih kaznenih djela povezano s ratnim zločinima za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije