Tužiteljsvo BiH

Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločin na području Rogatice

Tužiteljsvo BiH
28.02.2017.
u 11:38

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Lubarde, rođenog 1956. godine u Rogatici, državljanina Bosne i Hercegovine, Zdravka Lubarde, rođenog 1954. godine u Rogatici, državljanina Bosne i Hercegovine i Ozrena Planojevića, rođenog 1971. godine u Rogatici, državljanina Bosne i Hercegovine i R Srbije.

Optuženi se terete da su od kraja svibnja 1992. godine do kraja 1993. godine, u vrijeme širokog i sustavnog napada policije, vojske i paravojnih formacija, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica, Dragan Lubarda i Ozren Planojević kao pripadnici rezervnog sastava Stanice javne sigurnosti Rogatica, a Zdravko Lubarda kao pripadnik Vojske Republike Srpske, svojim radnjama i postupcima aktivno sudjelovali u tom napadu.

Optuženi se terete da su osobno i direktno, zajedno s drugim osobama sudjelovali u protupravnom zarobljavanju civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena te odvođenju, ubojstvima i prisilnim nestancima više osoba bošnjačke nacionalnosti, od kojih su posmrtni ostaci dijela žrtava pronađeni nakon rata, a za nekima se još uvijek traga.

Optuženi se terete da su sudjeu progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi s ubojstvima, drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušena zdravlja.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljsva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?