Tužiteljstvo BiH

Podignuta najopsežnija optužnica u BiH iz oblasti narko-kriminala

Tužiteljstvo BiH
09.10.2020.
u 15:43

Nakon višemjesečne opsežne istrage, vođene u skladu s Državnom strategijom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i Državnom strategijom za spečavanje i zlouporabu opojnih droga u Bosni i Hercegovini, Tužiteljstvo BiH je u suradnji s partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u BiH, kao i suradnji s partnerskim institucijama iz zemalja regije i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Ukupno sedam optuženih osoba terete se za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona opojne droge marihuana“skunk” s područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema zemljama EU, a ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje dva milijuna eura.

Optuženi su Ivan Antunović (1969.) iz Stoca, Borislav Kovačević (1978.) iz Trebinja, Ivan Cvijanović (1987.) iz Sarajeva, Mario Vuletić (1987.) iz Metkovića ( R Hrvatska) i Jurica Vuletić (1986.) iz Trebinja, nastanjen u Metkoviću, te Haris Hodžić (1983.) iz Travnika i Nikola Bošković (1963.) iz Stoca.

Oni se terete da su od 2016. do 2019. godine, kao organizirana kriminalna skupina, u dogovoru s drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizirali, isplanirali i realizirali krijumčarenje opojne droge marihuana“skunk”, najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma. Droga je krijumčarena s područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema R Hrvatskoj i zemljama EU.

Operativnim aktivnostima policijskih organa, a u koordinaciji sa Tužiteljstvom, agencije za provođenje zakona uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje dvije tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području R Hrvatske.

Prilikom izvršenja pretresa i lišenja slobode, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola milijuna KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Optuženi su za izvršenje krijumčarenja angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga.

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodijeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?