nova, smrtonosna droga

Počelo je: U Hrvatskoj se dvije osobe predozirale fentanilom

28.09.2023.
u 07:10

Dvije osobe su u Hrvatskoj preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfija i 50 puta od heroina, rekao je za RTL psihijatar Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče. Radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču.

"Riječ je o dugogodišnjim ovisnicima o opijatima koji su kroz određeno razdoblje uzimali heroin, nakon toga bili su na supstitucijskoj terapiji. Mi smo se pribojavali podataka koji dolaze iz Sjeverne Amerike i, nažalost, bez obzira na to što još uvijek nemamo službene toksikološke nalaze, prema navodima obitelji u blizini preminulih su se našla pakiranja fentanila zbog čega je osnova sumnja da se radi o predoziranju fentanilom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom", rekao je Ćelić.

Kaže da se mogu očekivati i novi slučajevi.

"Mi smo spremni. Vidjevši situaciju problema konzumiranja droga na području Amerike i Kanade, ali i pojedinačnih slučajeva na Baltiku, već smo organizirali određene edukacije kako bismo bili posebno spremni za ovu posebnu podskupinu opijata", rekao je Ćelić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije