preko društvenih mreža

Par iz BiH osuđen zbog prevare: Lagali da im je sin bolestan i skupili 138.300 KM

policija bih
Ilustracija
08.07.2024.
u 17:42

Općinski sud u Bosanskoj Krupi nepravosnažno je osudio izvanbračne supružnike Sadrija Elvisa (32) i Bećirević Fahretu (27) iz Bosanske Krupe jer su lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu veći broj osoba da vrše uplate na ime humanitarne pomoći za liječenje njihovog malodobnog sina kojemu liječenje nije bilo potrebno. Kako se navodi u prvostupanjskoj presudi, tako su skupili i u svoju korist potrošili 138.300,97 KM, prenosi N1.

Na navedeni način izvanbračni supružnici su počinili kazneno djelo prevare. Sud je prvooptuženom Sadrija Elvisu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci, te mu istovremeno uz njegov pristanak kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 70 radnih dana. Drugooptuženoj Bećirević Fahreti izrečena je uvjetna osuda u trajanju od 6 mjeseci zatvora s rokom provjeravanja od 2 godine. Sud je po prijedlogu Tužiteljstva izrekao mjeru kojom se optuženima oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u ukupnom iznosu od 138.300,97 KM.

“Tužiteljstvo USŽ je u postupku dokazalo da su izvanbračni supružnici ovu prevaru izvršili u periodu od 01.01.2015. godine do 14.02.2023. godine služeći se društvenim mrežama, te da je na takav način na njihove privatne transakcijske račune izvršeno ukupno 2398 uplata fizičkih i pravnih osoba”, navodi se u presudi, penosi Tužiteljstvo USŽ.

Na ovu presudu optuženi imaju pravo žalbe. Upozorenja na mrežama Iz Centra za socijalni rad u Bosanskoj Krupi, gdje živi Sadrija, su upozrili na prevaru prije nekoliko godina. Naveli su kako su Elvis i njegova nevjenčana supruga Fahreta Bećirević više puta objavljivali brojeve žiro računa i fotografije djece i tako stekli određenu imovinsku korist.

“Svo troje djece, za koju oni navode da su bolesna i da su im potrebna sredstva za liječenje, smještena su u Ustanovu za zbrinjavanje maloljetne djece. Jedno je smješteno odmah po rođenju, jer je majka izjavila da nema uvjeta da ga prihvati, a ostalo dvoje djece je odvedeno uz asistenciju policije zbog grubog zanemarivanja i zapostavljanja”, priopćili su 2018. godine iz Centra za socijalni rad Bosanska Krupa. Još tada je protiv Sadrije i Bećirević pokrenut kazneni postupak. No, nastavili su objavljivati apele za posebnu hranu, CT snimanja, ogrijev za zimu i slično.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije