U pet europskih zemalja

Pala 'putujuća banda' koja je pljačkala po EU: Privedena 31 osoba s hrvatskim, srpskim i talijanskim dokumentima

policija rh
Emica Elvedji/PIXSELL
26.02.2023.
u 08:32

Putujuća banda je od srpnja 2021. do listopada 2022. godine počinila više stotina pljački kuća diljem Europe pri čemu je otuđila predmete u vrijednosti nekoliko milijuna eura, izvijestila je portugalska novinska agencija Lusa

Hrvatska policija sudjelovala je nedavno u međunarodnoj operaciji razbijanja "putujuće bande" koja pljačka po kućama u zemljama EU i pronašla u Hrvatskoj veću količinu nakita, tehničke robe i drugih predmeta koje smatra ondje ukradenima, rečeno je Hini. Španjolska i francuska policija priopćile su, naime, početkom mjeseca da su razbile "putujuću bandu" koja je pljačkala kuće po Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu.

U pet europskih zemalja, najviše u Francuskoj, privedena je 31 osoba s hrvatskim, srpskim i talijanskim dokumentima. Pritom je pretraženo najmanje 17 kuća. U tome je, u redovitoj međunarodnoj suradnji, sudjelovala i hrvatska policija. "Navedena koordinirana akcija provedena je istog dana u više zemalja EU-a, a u nju su bili uključeni i policijski službenici u Hrvatskoj koji su, temeljem Europskog istražnog naloga proveli dokazne radnje pretraga kuća i drugih prostorija",  navela je hrvatska policija u e-mailu poslanom Hini.

"Tom je prilikom pronađena i privremeno oduzeta veća količina nakita, mobitela, prijenosno računalo i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu iz kaznenih djela počinjenih u zemljama članicama EU-e ili su pribavljeni novcem otuđenim u navedenim kaznenim djelima", dodala je policija sa sjedištem u Zagrebu. U Hrvatskoj je policija uhitila dvoje ljudi, hrvatskih državljana, 27-godišnjeg muškarca i 57-godišnju ženu.

Putujuća banda je od srpnja 2021. do listopada 2022. godine počinila više stotina pljački kuća diljem Europe pri čemu je otuđila predmete u vrijednosti nekoliko milijuna eura, izvijestila je portugalska novinska agencija Lusa pozivajući se na podatke francuske policije. Lusa navodi da je riječ o "srpsko-hrvatskoj kriminalnoj skupini".

Skupina je operirala iz područja južnog španjolskog grada Alicantea pa je španjolska policija u obližnjem mjestu Orihuela uhitila pet osoba s hrvatskim i talijanskim dokumentima. Kod uhićenih je, tvrdi policija, pronađen skupocjeni nakit te plastična kartica za nasilno obijanje brava na vratima stanova i kuća. Španjolska je godinama na udaru pljačkaša kuća, odnosno "obiteljskih klanova", kako ih naziva tamošnja policija.

Muškarci automobilima razvoze mlade žene pred kuće i zgrade, a one zatim obijaju brave te iznose vrijedne predmete poput nakita, parfema, gotovine i satova. Njihov trag je vodio do Francuske pa je u rujnu 2022. oformljen španjolsko-francuski policijski tim koji se obratio za pomoć i policijama Hrvatske, Italije, Nizozemske i Švicarske. Identitet uhićenih nije objavljen. Hrvatska policija napominje kako se kriminalističko istraživanje nastavlja.

"Međunarodna akcija se nastavlja te u ovom trenutku ne raspolažemo službenim podacima o drugim osobama uhićenima u ostalim zemljama i koje su sudjelovale", navela je hrvatska policija. Dodaje da će nastaviti surađivati s drugim policijama na ovom i sličnim slučajevima. "Razmjena saznanja o pripadnicima i kretanju mobilnih kriminalnih skupina počinitelja imovinskih delikata uobičajena je aktivnost među zemljama članicama EU-e, kao i nama susjednim zemljama koje nisu unutar EU-e", dodala je hrvatska policija.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije