Optužnice

Oteo im kuće pa tražio da na sudu promijene iskaze

03.06.2013., Zagreb - Na Opcinskom sudu pocelo sudjenje Miroslavu Calusicu i skupini optuzenoj za kamatarenje.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
12.09.2015.
u 06:30

zastrašivanje Jednoj su ženi u garažu podmetnuli kutiju s pištoljima, bombom i mecima Sedam članova kabineta iz tadašnje vladajuće koalicije dobivalo je po 8000 kuna mjesečno. Revizija je utvrdila da nisu ništa radili

– Jeste li vi svjesni da ja držim vašu kuću i da vas je devet u njoj i da možete i bilo kojem trenutku izletjeti van? – tim se riječima Zvonko Raić (32), sin zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Raića, obratio R. P. prije nego što je na Općinskom kaznenom sudu trebala svjedočiti u postupku protiv Mire Čalušića (37) optuženog zbog sklapanja lihvarskih ugovora.

'Reci da si dobio 18.000 €'

Osim s R. P., Čalušić, Raić i prvooptuženi Hrvoje Begić (41) su u periodu između srpnja prošle godine do 26. veljače ove godine učestalo kontaktirali s još sedam svjedoka te su od njih tražili da na sudu svjedoče u Čalušićevu korist, odnosno da promijene svoje iskaze iz tužiteljstva. Optužnicu protiv Čalušića, Raića i Begića nedavno je potvrdilo i optužno vijeće Općinskog kaznenog suda i uskoro bi im trebalo početi suđenje pred sucem Zorislavom Kalebom. Optuženi su svjedocima za promjenu iskaza obećavali novac, ali i druge pogodnosti. R. P. su tako i uspjeli uplašiti da ne svjedoči protiv Čalušića pa je ona na sudu izjavila kako ga uopće ne želi kazneno goniti. Spomenuta svjedokinja inače je gotovo ostala bez kuće jer je Čalušiću ostala dužna tisuću kuna. Naime, od njega je posudila pet tisuća kuna, a kao osiguranje mu je predala pet čekova bez datuma i iznosa. Dvije je godine plaćala kamatu od deset posto mjesečno, a onda mu je vratila četiri tisuće kuna.

– Na ovih tisuću sam zaboravila dok nisam u gruntovnici vidjela da na obiteljskoj kući postoji zabilježba kojom se Čalušić upisao kao založni vjerovnik – kazala je R. P. tužiteljima. Čalušić i Raić su na davanje lažnog iskaza pokušali uvjeriti i B. M. koji se također pojavljuje kao oštećeni u postupku protiv Čalušića jer je s njim sklopio lihvarski ugovor.

– Objasnili su mi da na sudu trebam potvrditi da sam od Čalušića primio 18.000 eura, a ne znatno manji iznos kako sam rekao u tužiteljstvu. Bojao sam se lagati, ali Raić me uvjerio da neću imati problema – svjedočio je u tužiteljstvu B. M.

Nad svim su se optuženicima provodile posebne dokazne radnje nadzora, odnosno policija ih je tajno pratila i snimala, a snimali su se i svi njihovi telefonski razgovori.

Nije htio mijenjati iskaz

Kao i R. P., i B. M. je promijenio iskaz na sudu, no Čalušić ga nije novčano nagradio kao što je obećao.

– Frende, nisam te ni u jednom trenutku zaboravio. Vjeruj mi, u velikoj sam gužvi. Nisam stigao. Očekuj da će ti sutra nešto stići, ne brini se. Uvijek sam ti bio potpora u bilo kojem smislu – rekao mu je Čalušić u telefonskom razgovoru. Prema optužnici, trojac je zbog promjene iskaza kontaktirao i s oštećenim I. J. Njega su pokušali nagovoriti da na sudu ne ide "đonom protiv Čalušića", a obećali su mu i da će mu vratiti kuću u Bjelovaru čiji je Čalušić postao vlasnik temeljem lihvarskog ugovora. Međutim, on ih je odbio. Čalušića i Begića se tereti i za lažno prijavljivanje kaznenog djela jer su u veljači ove godine jednoj oštećenoj u garažu podmetnuli kutiju s pištoljem, ručnim bombama i streljivom te potom s govornice nazvali policiju rekavši im da M. J. nelegalno drži eksplozivne naprave. Čalušića se još tereti i zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja jer je u njegovoj kući pronađena puška sa streljivom za koju nije imao dozvolu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije