sud BiH

Osuđeni agent ‘otkrio’ dnevnik pokojnika

16.04.2016.
u 07:00

Iako je Prizivno vijeće Suda BiH osudilo Muhidina Bašića, bivšeg načelnika Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), i Mirsada Šijaka, nekadašnjeg vojnog policajca, još prije godinu dana na po sedam godina zatvora zbog silovanja Hrvatice u Varešu 1994., Bašićeva obrana zatražila je poništavanje i ponavljanje kaznenog postupka nakon što je navodno pronađen novi materijalni dokaz.

Podsjetimo, presudom je utvrđeno da su Bašić i Šijak, s još dvije nepoznate osobe, u jutarnjim satima u zgradi “Šumarstva” silovali ženu koja je taj dan došla u posjet bratu u zatvor. Bašić je u to vrijeme bio načelnik ratnog Odjela Službe državne sigurnosti u Olovu, a Mirsad Šijak vojni policajac u sastavu 122. lake brigade Armije BiH. Sada je odvjetnik Kerim Čelik na ročištu pred Sudom BiH rekao da su sasvim slučajno došli u posjed ratnog dnevnika Mustafe Mujezinovića, koji je preminuo 1997., a koji je u svom dnevniku točno opisao dan kada je vozio oštećenu A. u Vareš, odnosno dan kada se zločin dogodio.

Kako ističe u svom novom zahtjevu, Mujezinovićev dnevnik pronašla je njegova obitelj dok je raspremala potkrovlje kuće. On je dodao da se u dnevniku spominje još jedan muškarac koji je s oštećenom A. sjedio u autu, a koju ona nije nikada spomenula.

- Časni Sude, mi ćemo pozvati i ovu osobu kao svjedoka, kao i sve one koji su tog dana bila u zgradi ‘Šumarstva’, gdje je zločin izvršen, kako bi dokazali da je Bašić nevin, objasnio je Čelik. Tužitelj Edin Muratbegović kazao je da mu nije jasno zašto bi se taj dnevnik smatrao vjerodostojnim kada se u njemu nikako ne opisuje događaj zbog kojeg je Bašić osuđen.

- Ratnim dnevnikom zločin nije nikako doveden u pitanje, pa samim tim smatram da prijedlog obrane Sud ne treba prihvatiti, izjavio je Muratbegović. Bašić je na ročištu rekao da apsolutno nije točno da je uradio ono za što izdržava kaznu 18 mjeseci.

- Časni Sude, ja sam žrtva pohlepne žene i nisam kriv, zaključio je Bašić. Kako javlja BIRN, Sud BiH će odluku donijeti naknadno. 

Ključne riječi
Sud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?