dvije osobe kažnjene

Oštre kazne u BiH zbog objava o koronavirusu na društvenim mrežama

facebook
28.03.2020.
u 14:20

Osobama čiji su inicijali Đ.K. i O.B. iz Mrkonjić Grada izdani su prekršajni nalozi i novčana kazna od po 1.000 KM jer su na društvenoj mreži objavili fotografije uz komentare kojima se krši odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme izvanredne situacije.

U oba slučaja policajci su postupili jučer po prijavi građana i obe osobe su priznale da su objavile fotografiju i komentar bez posebnog obrazloženja, čime su počinili prekršaj, priopćeno je iz Policijske uprave Mrkonjić Grad, javlja Srna. 

Osoba inicijala Đ.K. objavilo je komentar uz fotografiju okupljanja više ljudi u vrijeme kada su zbog epidemiološke situacije sva javna okupljanja u Republici Srpskoj zabranjena.

Policija je istog dana uvidom na društvene mreže osobe O.B, nakon što mu je izdan prekršajni nalog, utvrdila da je ponovio prekršaj objavljivanjem teksta kojim komentira rad institucija Republike Srpske i grubo vrijeđa predstavnike državnih organa.

Ova osoba je uhićena i izdan joj je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 1.000 KM.

Iz Policijske uprave Mrkonjić Grad podsjećaju kako je 19. ožujka na sjednici Vlade Republike Srpske u Banja Luci, na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme izvanredne situacije, proglašene na teritoriju Republike Srpske.

Odluka definira da se za vrijeme izvanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika, ili teže izaziva javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa provođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija.

Navedene zabrane se odnose i na radnje učinjene putem sredstava javnog informiranja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije