TUŽITELJSTVO BIH

Optužnicu protiv Drage Nedića, direktora Ureda za veterinarstvo BiH

nedic
agencije
05.05.2014.
u 12:30

Nedić se tereti za zlouporabe službenog položaja i ovlasti

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Drage Nedića, direktora Ureda za veterinarstvo BiH, za koruptivno kazneno djelo zloupotrebe položaja, u vezi sa javnom nabavkom u iznosu od više od 400.000 KM.

Naime, kako se navodi u optužnici, Drago Nedić, rođen 02.06.1962. godine u Gornjoj Slatini, nastanjen u Banja Luci, se tereti da je kao ovlaštena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, u svojstvu direktora Ureda za veterinarstvo BiH, u prosincu 2009. godine, počinio kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti.

"Tereti se da je postupao protivno zakonskoj regulativi koja regulira procese trošenja javnih sredstava putem javnih nabavki, iako je od sebi podređenih službenika, bio upozoravan da njegovi postupci nisu u skladu sa zakonskom procedurom", priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Javna nabavka informatičke i kompjuterske opreme potrebne za rad Ureda za veterinarstvo BiH, u vrijednosti od oko 408.000 KM realizirana je, prema Državnom tužilaštvu, ignoriranjem primjene otvorenog postupka sa odgovarajućim tenderom, pa je na taj način protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, ograničena mogućnost učešća i drugim zainteresiranim sudionicima u navedenom postupku. Na taj način su teže povrijeđena njihova prava, dok je poduzeću "SK Tradeing" d.o.o. Sarajevo omogućeno pribavljanje imovinske koristi u iznosu od oko 96.000,00 KM.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH, nastavlja borbu protiv koruptivnih kaznenih djela, kojima se nanosi šteta prpračunu i svim građanima Bosne i Hercegovine, navodi se, između ostalog u priopćenju za javnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?