sarajevo

Optužnica za poreznu utaju - Proračun BiH oštećen za 72.313 KM

kriminal
18.12.2015.
u 16:06

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstvo BiH podigao je optužnicu protiv D. M. (1979) iz Sarajeva, koji se tereti za poreznu utaju.

Optuženi D. M. se tereti da je u svojstvu direktora i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrirane djelatnosti u privrednom društvu "EKIN“ d.o.o. Ilidža - Sarajevo, obveznik poreza na dodanu vrijednost, izvršio utaju poreza u iznosu od 72.313,91 KM.

Prema navodima optužnice, optuženi je u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodatnu vrijednost Upravi za indirektno oporezivanje BiH, podnio poresku prijavu sa iskazanim netočnim podacima na način da za poreski period od 01.02. do 28.02.2015. godine u PDV prijavama nije prikazao stvarni obračun i vrijednost isporučene robe, te ne prikazavši točan podatak izbjegao plaćanje poreza i oštetio proračun BiH za navedeni iznos.

Optuženi se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, pružanjem lažnih podatka o svojim stečenim oporezivim prihodima koji su od uticaja za utvrđivanje iznosa, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 konvertibilnih maraka, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?