Tužiteljstvo BiH

Optužnica protiv Kineza u BiH za poreznu utaju, proračun oštećen za 15.390 KM

19.07.2018.
u 21:16

Tužitelj u Odjelu III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Li Jungena, rođenog 1978. godine u Zhejiang, Narodna Republika Kina, nastanjenog u Brčko Distriktu BiH, državljanina NR Kine i pravne osobe "88" društvo s ograničenom odgovornošću za promet i usluge Brčko Distrikt BiH, čiji je direktor i odgovorna osoba Li Jungen.

U optužnici se navodi da optuženi Li Jungen, u svojstvu direktora i ovlaštene osobe za zastupanje u pravnoj osobi "88" d.o.o. Brčko distrikt BiH, kao porezni obveznik, s ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a od pravne osobe "88" Brčko distrikt BiH, od 1. do 30. studenog 2017. godine nije obračunao i prikazao izlazni PDV u poreznim prijavama na robu u iznosu od 15.390 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH.

Pravna osoba "88" Brčko distrikt BiH se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi nastalom izvršenjem krivičnog djela, a koju je Li Jungen ostvario u ime, za račun i u korist pravne osobe.

Optuženi se terete da su počinili, Li Jungen krivično djelo porezne utaje ili prijevare, a pravna osoba "88" Brčko distrikt BiH krivično djelo porezne utaje ili prijevare.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?