Tužiteljstvo BiH

Optuženi za poreznu utaju u iznosu od 423.378,68 KM sporazumno priznali krivnju

Tužiteljstvo BiH
01.04.2022.
u 17:11

U okviru predmeta Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, optuženi za poreznu utaju u iznosu od 423.378,68 KM za koji iznos su oštetili proračun BiH, odlučili su se na sporazumno priznanje krivnj, te pristali na predložene kazne.

Tako je optuženi Avdija Ćenanović (1964) sporazumno pristao na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM, koju će optuženi uplatiti u roku od 30 dana na JRT Trezora BiH.

Istovremeno, pravno lice Sara-Kompani d.o.o. Ilidža, sankcionirana je novčanom kaznom u iznosu od 10.000 KM, koju će uplatiti u roku od 30 dana.

Na osnovu članova 110. i 111. Kaznenog zakona BiH, od optuženog pravnog lica se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 423.378,68 KM, koja je prethodno osigurana i što je bio uvjet za sklapanje sporazuma.

Na taj način je u potpunosti osigurano namirenje štete po proračun BiH.

Optužnica tereti Ćenanovića da je, kao vlasnik i odgovorno lice, direktor bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrirane djelatnosti u pravnom licu Sara Kompani d.o.o. Ilidža, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obveza, izbjegao da obračuna i plati porezna davanja PDV-a propisana poreznim zakonodavstvom.

Također, pravno lice Sara Kompani d.o.o. Ilidža se tereti da je raspolagalo protupravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Avdija Ćenanović.

Optuženi su priznali krivnju, a terete se za kazneno djelo porezne utaje ili prevare.

Sporazumna priznanja krivnje su proslijeđena Sudu BiH koji ih je prihvatio i izrekao kaznu optuženima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?